ГоловнаПолітика

Санкції мають реально торкнутися кожного росіянина, – радник керівника Офісу президента щодо 12-го пакету санкцій

Владислав Власюк розповів про санкційні пріоритети, які справлять найсильніший вплив на економіку країни-агресора.

Санкції мають реально торкнутися кожного росіянина, – радник керівника Офісу президента щодо 12-го пакету санкцій
Ілюстративне фото
Фото: EPA/UPG

Сьогодні в Офісі президента відбувся черговий брифінг для послів і представників дипломатичних установ країн – членів ЄС, присвячений питанням санкційних пріоритетів України. 

Про це повідомляє пресслужба Офісу. 

Радник керівника Офісу президента Владислав Власюк розповів учасникам зустрічі про санкційні пріоритети, які, згідно з рекомендаціями міжнародної санкційної групи Єрмака-Макфола, справлять найсильніший вплив на економіку країни-агресора. Зокрема, це ІТ-санкції, обмеження доступу до знань і технологій, подальші енергетичні санкції, а також такі обмеження, які відчує кожен росіянин. 

“Санкції мають реально торкнутися кожного росіянина. Тоді це дасть чітке усвідомлення: з нашою країною щось не так”, – сказав Владислав Власюк.

Радник керівника Офісу Президента також відзначив необхідність запровадження персональних обмежень щодо осіб, які причетні до виробництва зброї, а також щодо «нових олігархів» і російських пропагандистів.

Зі свого боку, заступник міністра економіки Олексій Соболев розповів про ключові пріоритети санкційної політики, які ставить Міжвідомча робоча група з питань реалізації державної санкційної політики, очолювана першим віцепрем’єр-міністром України – міністром економіки Юлією Свириденко, щоб унеможливити для Росії фінансування війни, виробництво та постачання зброї. 

Він також поінформував присутніх про обсяги економічних обмежень, застосованих Україною до юридичних, фізичних осіб РФ та військово-промислового комплексу Ірану, арешт та стягнення в дохід держави підсанкційних активів, кошти від яких спрямовуються до фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

«Стягнені російські активи фактично будуть головним довгостроковим джерелом підтримки України у відновленні пошкодженої інфраструктури та компенсації завданих збитків», – зазначив Олексій Соболев.

Віцепрезидентка з економіко-політичних досліджень Київської школи економіки Наталія Шаповал наголосила на важливості термінового розгляду партнерами питання вдосконалення механізму цінової стелі на нафту та нафтопродукти, оскільки попри те, що цінова стеля працює, Росія й далі знаходить шляхи її обходу з метою транспортування нафти, тим самим знижуючи ефект енергетичних санкцій. Наталія Шаповал докладно поінформувала представників дипустанов про те, як країна-агресор здійснює шахрайства з атестацією цієї сировини, щоб продати її за вищою ціною, транспортує нафту за допомогою послуг третіх країн зі страхування, тіньового флоту тощо.

Нагадаємо, минулого тижня журналіст "Радіо Свобода" Рікард Юзвяк повідомив, що Євросоюз починає роботу над узгодженням 12-го пакета санкцій проти Росії. 

Сьогодні, 24 жовтня, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наголосила на підтримці приєднання України до європейської спільноти.

«Я хочу надіслати вам рішучий меседж – ми хочемо, щоб ви були разом з нами у європейській родині. Ми готуємо 12-й пакет санкцій, будемо говорити щодо різних питань стосовно заморожених активів», – сказала Президентка Європейської комісії.

За її словами, політично неможливо прийняти, що Росія щодня руйнує інфраструктуру України, а наші платники податків повинні платити за реконструкцію цієї інфраструктури. Тому заморожені активи треба використовувати для реконструкції України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram