ГоловнаПолітика

Мецола пропонує надіслати до Європарламенту “депутатів-спостерігачів” з України

Умовою є прогрес у перемовинах про членство у ЄС.

Мецола пропонує надіслати до Європарламенту “депутатів-спостерігачів” з України
Фото: EPA/UPG

Україна та Молдова зможуть відправити “спостерігачів-депутатів” до Європейського парламенту, у разі більшого прогресу в переговорах про членство у Євросоюзі.

Про ініціативу президентка ЄП Роберта Мецола розповіла Politico.

Вона пояснила, що такі “депутати” Європарламенту не будуть обрані, не матимуть права голосу та не зможуть виступати на пленарних засіданнях.

Однак вони зможуть працювати у комітетах інституції, отримуючи місця та досвід.

Видання зазначає, що членкиня української делегації в ПАРЄ, народна депутатка України Євгенія Кравчук назвала такий формат дуже корисним для України. Вона припустила, що ініціативу можуть втілити на наступному скликанні Європарламенту. 

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що стати спостерігачами вже захотіли 30 депутатів. “Якщо політичне рішення буде прийнято, ми негайно приєднаємося”, − сказав він.

Politico нагадує, що Україна та Молдова чекають на початок офіційних переговорів про вступ. Мецола хоче, щоб це сталося цього року, і очікується, що лідери ЄС ухвалять рішення на саміті в грудні − залежно від результатів довгоочікуваного звіту Європейської комісії. Попередньо звіт про виконання рекомендацій для кандидатів можуть опублікувати 31 жовтня.

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова вважає, що реалістичним терміном вступу нашої держави до ЄС є 2030 рік.

Президент Володимир Зеленський переконаний, що Україна демонструє необхідний темп для початку переговорів щодо членства в ЄС уже цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram