ГоловнаПолітика

Зеленський про свої закордонні візити: Повертаємося додому з новими оборонними пакетами

"На всіх зустрічах обговорювали нашу формулу миру, і тепер є більше готовності партнерів іти за українською формулою", - додав Президент.

Зеленський про свої закордонні візити: Повертаємося додому з новими оборонними пакетами
Володимир Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський повідомив про результати своїх поїздок до Італії, Німеччини, Франції та Великобританії.

У вечірньому відеозверненні Зеленський зазначив, що повертається додому "з новими оборонними пакетами". 

"Більше нової та потужної зброї для фронту, більше захисту для наших людей, більше політичної підтримки... На всіх зустрічах обговорювали нашу формулу миру, і тепер є більше готовності партнерів іти за українською формулою. Є більше підтримки для нашого вступу в ЄС, більше розуміння, що вступ України в НАТО неминучий", - сказав глава держави.

Він назвав "хорошими" переговори з італійською прем'єркою Джорджею Мелоні, а зустріч із папою Франциском - "доволі обнадійливою".  "Дякую Італії за допомогу в захисті життя наших людей – від захисту неба до підготовки повноцінної відбудови України після бойових дій", - сказав Президент.

Зеленський відзначив найбільший оборонний пакет від Німеччини у розмірі 2 мільярди 700 мільйонів євро, а також системи ППО, ракети до них - багато, гармати, снаряди і бронетехніку.

"Окрім того, Німеччина підтримає нашу країну довгостроково – є для цього 11 мільярдів євро, суто на оборону. Плюс Німеччина бере участь у Європейському фонді миру, який посилює наш захист", - додав глава держави.

Франція, за словами Президента, представить "нові можливості для наших воїнів у протидії російському терору, і зараз іще не час говорити про деталі". 

Щодо навчань українських військових, то пілотів тренуватимуть на сучасних західних літаках Британія і Польща. "І я впевнений: підключиться Франція, інші партнери. Ми продовжуємо працювати й над коаліцією винищувачів, рухаємось активно. Звичайно, дякую Британії за long-range можливості для наших воїнів, за далекобійність", - сказав Зеленський.

Під час закордонних візитів ішлося про підготовку до саміту "Групи семи", який відбудеться цього тижня в Хіросімі (Японія). 

Нагадаємо, цього тижня президент Володимир Зеленський здійснив ряд закордонних візитів. 

13 травня президент України прибув до Рима на зустріч із керівництвом Італії, а також папою Франциском. Керівники України та Італії спільну декларацію щодо підтримки України. Також Володимир Зеленський, що на переговорах у Римі досягнуто суттєвих рішень щодо захисту українського неба. Відзначимо, Італія разом із Францією надали України системи протиповітряної оборони SAMP-T.

Уночі 14 травня Володимир Зеленський прибув до Берліна, де зустрівся з президентом країни Франком-Вальтером Штайнмаєром, а також канцлером Олафом Шольцем та членами Кабінету з питань безпеки Німеччини, зокрема, міністром оборони Борисом Пісторіусом, міністеркою внутрішніх справ Ненсі Фезер і міністеркою закордонних справ Анналеною Бербок. Президент України подякував Німеччині за найбільший пакет військової допомоги від початку повномасштабного вторгнення РФ. Також Володимир Зеленський та Олаф Шольц у Берліні підписали спільну декларацію щодо підтримки України та тиску на Росію.

У ході візиту до Німеччини Володимир Зеленський відвідав військову базу в місті Аахен, де проходять навчання українські військовослужбовці.

14 травня Володимир Зеленський прибув до Парижа, де провів переговори з президентом Франції. За підсумками візиту Еммануель Макрон оголосив, що Франція найближчими тижнями проведе підготовку та оснастить декілька батальйонів української армії десятками бронемашин та легких танків, зокрема AMX-10RC.

15 травня президент України прибув до Лондона, де зустрівся із премʼєром Ріші Сунаком і обговорив розширення спроможностей України. Під час візиту уряд Сполученого Королівства оголосив, що цього літа Велика Британія відкриє початковий етап льотних навчань для українських пілотів

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram