ГоловнаПолітика

Правоохоронний комітет відхилив законопроєкт про посилення незалежності САП, – Шабунін (доповнено)

Голова ЦПК додав, що відповідні зміни Україна зобовʼязувалася внести перед ЄС. 

Правоохоронний комітет відхилив законопроєкт про посилення незалежності САП, – Шабунін (доповнено)
Фото: 5.ua

Парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності відхилив законопроєкт №8402, який передбачав посилення незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це в фейсбук повідомив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін. Він пояснив, що згідно з чинним законодавством звільнити керівника САП можна тільки рішенням генерального прокурора за поданням Офісу генпрокурора. 

Після такого звільнення процесуальні права переходять самому генпрокурору, яким нині є Андрій Костін, а адміністративні – першому заступнику генерального прокурора. Зараз це – Синюк. 

"Власне все, це – смерть будь-якої незалежності/ефективності антикорупційних органів. НАБУ/САП одномоментно перетворюються на Татарівське ДБР. Неважливо, що розслідують детективи – все це Костін/Синюк заблокують/зіллють за 5 хв", – вважає Шабунін.

Голова ЦПК додав, що відповідні зміни Україна зобовʼязувалася внести перед ЄС. 

За його словами, найбільше в комітеті "вклався" в те, щоб законопроєкт відхилили, представник нині забороненої ОПЗЖ Григорій Мамка та "Слуга народу" Максим Бужанський, відомий своїми сумнівними висловлюваннями і діями, як, наприклад, відмова підвестися під час хвилини мовчання за загиблими на Майдані чи просуванням російської мови навчання.

Доповнення. Голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас згодом повідомив, що депутати створили робочу групу з напрацювання нового проєкту закону про САП.

До неї залучать міжнародних експертів. Група працюватиме над змінами до Кримінального процесуального кодексу, Кримінального кодексу та деяких інших законів стосовно посилення ефективності та незалежності САП на базі Комітету з питань правоохоронної діяльності.

"Рішення щодо створення відповідної робочої групи було одноголосним. Вважаю за необхідне зазначити, що заступника голови робочої групи обрано представника опозиції Першого заступника Голови Комітету Андрія Осадчука, з фракції "Голос", - повідомив Іонушас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram