ГоловнаПолітика

Венеціанська комісія розглянула звернення Разумкова щодо законопроєкту про всеукраїнський референдум

Документ можуть затвердити в жовтні.

Венеціанська комісія розглянула звернення Разумкова щодо законопроєкту про всеукраїнський референдум
Фото: unba.org.ua

Комісія Ради Європи за демократію через право (Венеціанська комісія) оприлюднила свої термінові висновки щодо законопроєкту про народовладдя через всеукраїнський референдум (№3612).

Зокрема, Венеціанська комісія рекомендує роз'яснити зв'язок між референдумами всенародних ініціатив про скасування законів і про вирішення питань загальнодержавного значення.

Документ, який оприлюднено на сайті Ради Європи, буде рекомендовано для затвердження на 124-му пленарному засіданні Венеціанської комісії 8-9 жовтня 2020 року, інформує Інтерфакс-Україна.

Згідно з рекомендаціями, процедура проведення всенародного ініціативного референдуму має передбачати роль парламенту перед голосуванням, а також, за потреби, після голосування, а наслідки схвалення народної ініціативи мають бути визначені в законі.

Венеціанська комісія також звернула увагу на необхідність запровадити додаткові положення до законопроєкту, спрямовані на забезпечення рівних можливостей для прихильників і противників тих питань, які винесено на референдум, стосовно комісій з проведення референдуму. Рекомендовано також продовжити термін для збору підписів для референдумів за народною ініціативою і перевіряти всі підписи.

"Рекомендовано гармонізувати законопроєкт із виборчим законодавством для подальшого посилення механізмів доступності референдумів для осіб з обмеженими можливостями та створити механізми, які практично сприятимуть ефективному і змістовному виконанню виборчих прав внутрішньо переміщених осіб", - йдеться у висновках Венеціанської комісії.

Комісія рекомендує розглянути можливість синхронізації положень законопроєкту про фінансування кампанії референдуму із законодавством про фінансування політичних партій.

Експерти рекомендують виключити положення про електронне голосування із законопроєкту та врегулювати їх пізніше в окремому законі про місцеві, парламентські та президентські вибори.

Венеціанська комісія радить переглянути обмеження та заборони щодо проведення агітаційних заходів і зазначає, що в законопроєкті мають бути "конкретні статті про попереджувальні та ефективні санкції стосовно порушень проти ЗМІ".

Нагадаємо, 4 березня на сайті парламенту було опубліковано законопроєкт "Про всеукраїнський референдум".

На всеукраїнський референдум, згідно з проєктом, може виноситися одночасно не більше від трьох питань. Результати референдуму не повинен затверджувати будь-який державний орган. Рішення, прийняте під час референдуму, може бути змінено шляхом всеукраїнського референдуму не раніше ніж через три роки з дня його прийняття.

16 травня спікер Ради Дмитро Разумков повідомив, що лист Венеціанській комісії було підписано 12 чи 13 травня.

18 червня Рада підтримала законопроєкт №3612 про референдум у першому читанні. За президентський законопроєкт проголосували 252 народні депутати.

Два інші законопроєкти про референдум - №2182 за поданням Юлії Тимошенко і №3177 за поданням нардепа ОПЗЖ Василя Німченка - парламент не підтримав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram