ГоловнаПолітика

Резніков: Консультативна рада при ТКГ навряд чи відбудеться

За словами віцепрем'єра, Росія виступає проти створення такого органу.

Резніков: Консультативна рада при ТКГ навряд чи відбудеться
Фото: Макс Левин

Росія виступає проти створення Консультативної ради при ТКГ, тому вона навряд чи відбудеться. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив віцепрем'єр-міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

"Консультаційну раду проговорили 11 березня в Мінську, і вже навряд чи відбудеться, тому що Російська Федерація зрозуміла, що їй невигідне її створення. Вона буде вдавати, що це ми разом із європейцями винні. Що, власне, уже і відбувається. Вони бояться цієї Консультаційної ради. Класика в маніпуляції з їхнього боку: щоби деморалізувати щось або когось – потрібно отримати похвалу від Росії. Коли мене запитали під час засідання політичної групи про механізм узгодження й консультацій, я нагадав їм про Консультаційну раду й побачив пекельний жах в очах. Тобто, на публіку вони кажуть, що це добре, а під час переговорів – йдуть у сторону. Усе те ж і з виконанням Мінських угод, домовленостей на Паризькому саміті і т.д., і т.п.", – зазначив Резніков.

За його словами, команда, яка займається «Мінськом», працює над визначенням критеріїв, за якими відбиратимуться учасники цієї ради. Це не повинні бути військові, політики, державні службовці.

"Це повинні бути представники найбільш затребуваних галузей, які зацікавлені в тому, щоби реінтеграція відбулася.… Якщо порахувати, у нас є ТКГ і чотири робочих групи – політична, з безпеки, економічна й гуманітарна. Це означає, що п'ять осіб із Луганська і п'ять із Донецька, патріоти України, повинні бути присутніми в «Мінському процесі». Давайте з цього виходити.

Ми довіряємо журналістській спільноті? Вона може висунути дві кандидатури – з Луганська й Донецька. Аналогічно з юристами й адвокатами. Правозахисниками. Вчителями. Культурологами. Зберіться і виріште, кому ви довіряєте. Правильним було б подати президенту кілька кандидатур на кожну позицію, щоби він ухвалив остаточне рішення", – зазначив Резніков.

При цьому він акцентував на тому, що в рамках Консультативної ради ніякі рішення не приймають – тільки консультації та узгодження. Також віцепрем'єр не згоден із тим, що створення Консультативної ради може послабити позицію України в міжнародних судах.

"Я не дуже розумію, який тут аргумент послаблення позиції в міжнародних судах. У мене є підозри, що це придумали в Росії, закинули до нас, а ми повторюємо. Коли вони зрозуміли, що їм це невигідно, почали розповідати про суб'єктність. Немає ніякої суб'єктності. Мова про Консультативну раду йшла як про орган політичної групи. Тобто, їхня шестирічна присутність у групах і як «запрошених» у самій ТКГ нікого не бентежить і не бентежила, а в дорадчому органі, рішення якого носять виключно рекомендаційний характер – це суб'єктність? Почнемо з того, що сама ТКГ не має ніякого офіційного статусу: ні статуту, ні регламенту. Про яку суб'єктності ми говоримо? Це дурість, яку передають із вуст в уста", – резюмував Резніков. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram