ГоловнаПолітика

Зеленський нагадав блокувальникам доріг і шпиталів про людяність

Останніми днями українці поводилися не найкраще.

Зеленський нагадав блокувальникам доріг і шпиталів про людяність
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський розкритикував українців, які намагаються перешкодити розміщенню евакуйованих з Китаю громадян.

За його словами, бактеріологічна загроза в Україні набагато нижча, ніж загроза відсутності людяності.

"Коли Франція евакуювала людей з Уханя і їх привезли в одне з міст, реакція у жителів цього міста була одна: вони дбали про життя і здоров'я своїх співгромадян, співчували тим, хто опинився у складній ситуації. Навіть у Казахстані, коли наш літак з Уханя сів на дозаправку і доставив казахстанського громадянина, не було ніяких протестів і блокувань. Навпаки, усі дякували і раділи, що людина нарешті вдома. На жаль, не всі з нас можуть пишатися такою ж людяною реакцією", - йдеться у заяві президента.

За його словами, спроби перекривати дороги, блокувати госпіталі, "не пускати громадян України в Україну "- це не найкращий бік характеру українців.

Президент підкреслив, що така реакція населення не вплине на позицію держави щодо евакуйованих громадян.

"Тимчасове перебування в Ухані або еміграція в Канаду робить його [українця] чужим для своєї країни. Розумію: стара політика протягом десятків років робила звичним ділити українців на "правильних" і "неправильних". Але ця епоха закінчилася. Ми будемо боротися за кожного українця, який потрапив у біду, - де б він не знаходився. Рятувати, евакуювати, обмінювати. Україна не буде здавати своїх", - заявив президент.

Зеленський додав, що медичний центр "Нові Санжари" у Полтавській області, де розмістять евакуйованих, у найближчі два тижні стане найбільш охоронюваним місцем в Україні.

"Евакуйовані житимуть у закритому медичному центрі Національної гвардії у Нових Санжарах. Він буде повністю ізольований і переведений на суворий режим бактеріологічної безпеки. Протягом двох тижнів це буде, напевно, найохоронюваніший об'єкт у країні. Співчуваю нашим евакуйованим, тому що знаю, що таке перебувати під особистою охороною, а у них охорона буде набагато серйозніша, ніж у президента", - заявив президент України.

Нагадаємо, українців та іноземних громадян, евакуйованих з Китаю, розмістять у медичному центрі Національної гвардії "Нові Санжари" у Полтавській області.

Близько 9:40 літак з Китаю приземлився в аеропорту "Бориспіль" на дозаправку, після чого він вирушить в аеропорт "Харків". Звідти евакуйованих повезуть на автобусах у Полтавську область.

На борту повітряного судна авіакомпанії SkyUp перебувають 45 громадян України і 27 іноземців, а також екіпаж і супроводжуючі лікарі. Усі вони разом з водіями автобусів будуть поміщені на 14-денну обсервацію у медичному центрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram