ГоловнаПолітика

NYT: Джуліані просив Єрмака залишити Кличка на посаді мера Києва

Кличко співпрацював з Джуліані в 2008 році.

NYT: Джуліані просив Єрмака залишити Кличка на посаді мера Києва
Фото: https://twitter.com/RudyGiuliani

Адвокат президента США Рудольф Джуліані під час зустрічі з помічником президента Андрієм Єрмаком 2 серпня 2019 року в Мадриді просив залишити на посаді голови КМДА Віталія Кличка. Про це пише The New York Times з посиланням на свої джерела.

"Під час зустрічі з Єрмаком Джуліані просив допомогти Кличку зберегти посаду, називаючи Кличка давнім другом і колишнім клієнтом Джуліані", - йдеться в матеріалі.

У коментарі The New York Times Джуліані визнав, що обговорював посаду Кличка на зустрічі з Єрмаком в Мадриді 2 серпня.

"Я сказав: "Я не знаю, я поза цим, але, схоже, він - один з хороших хлопців ... І я кажу як особистий друг, а не як представник влади або щось таке", - прокоментував Джуліані.

Видання зазначає, що на тій же зустрічі Джуліані і Єрмак обговорювали можливий візит президента Володимира Зеленського в США, і адвокат Трампа просив провести розслідування стосовно колишнього віцепрезидента США Джо Байдена і його сина.

Єрмак у відповіді на запит The Times також визнав, що вони з Джуліані обговорювали майбутнє Кличка.

"Джуліані запитав мою думку щодо Віталія Кличка як міського голови ... Він відразу підкреслив, що я не повинен сприймати його питання як спробу вплинути на мене", - цитує газета помічника Зеленського.

За словами Єрмака, він відкинув припущення про те, що Джуліані намагався вплинути на його позицію щодо Кличка.

Водночас нардеп Олександр Ткаченко, якого розглядали як можливого кандидата на пост глави КМДА замість Кличка, заявив виданню, що "збіг у часі між зустріччю Кличка з Джуліані і подіями в управлінні Києвом було вражаючим".

The New York Times зазначає, що, незважаючи на складний і непрозорий характер української політики, не зрозуміло, чи було втручання Джуліані визначальним фактором, який дозволив Кличку зберегти посаду, але зрозуміло, що він намагався на це вплинути.

У матеріалі йдеться, що Кличко вперше найняв Джуліані в ролі консультанта для своєї невдалої спроби обрання мером Києва в 2008 році.

Нагадаємо, Віталій Кличко був обраний мером Києва в травні 2014 року, президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його главою КМДА. 4 вересня 2019 року Кабінет Міністрів прийняв рішення про звільнення Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації. 

3 жовтня Рада прийняла в першому читанні нову редакцію закону "Про місто Київ - столицю України", в якому розділяються посади мера Києва і голови КМДА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram