ГоловнаПолітика

Основним предметом дискусії навколо змін до Конституції стане інститут префектів, - Олександр Корнієнко

"Ця інституція потрібна для того, щоб не розвалилася держава".

Основним предметом дискусії навколо змін до Конституції стане інститут префектів, - Олександр Корнієнко
Александр Корниенко
Фото: Макс Левин

Під час виступу на круглому столі "Децентралізація 2020. Турборежим" заступник голови парламентської фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко розповів про те, яким буде громадське обговорення змін до Конституції і норм президентського законопроєкту 2598, який нещодавно було вдруге відкликано з парламенту.

"16 січня керівництво нашої фракції зустрічалося з президентом і ми прийшли до того, що саме законопроєкт 2598 і саме ця реформа вимагають більше обговорень з суспільством. Основним предметом дискусії будуть позиція і правове регулювання інституту префектів, тобто побоювання з боку місцевого самоврядування, пов'язані з централізацією і контролем. Ми повинні знайти модель, яка була б прийнята на місцях, але ми не можемо залишати Україну без механізмів впливу з боку держави", - зазначив Корнієнко.

"У нас є приклад у недалекому минулому - якщо згадати весь процес, що відбувався на Донбасі, то там усе починалося з місцевого самоврядування. Облради, міськради і мери приймали відповідні рішення. Це не були якісь невстановлені особи. Звичайно, потрібно говорити і про посилення вже існуючих інструментів. У першу чергу, це робота правоохоронних органів, а також механізм відкликання депутатів місцевих рад і мерів за народною ініціативою. У нас з 2015 року є прописаний у законі інструмент, але 100 раз в Україні люди пробували це зробити і 100 судів програли. Так не має бути і ми обговорюємо це в рамках пакету "народовладдя", в який також входить питання проведення референдумів", - додав також він.

Ще одним інструментом, за словами Корнієнка, є префекти.

"Ця інституція потрібна для того, щоб не розвалилася держава. У нас вже є попередній план роботи з цих питань, який ми вже обговорювали з потенційним профільним віцепрем'єром Денисом Шмигалем. Це точно будуть публічні обговорення і у регіонах, і у Києві і ми точно хочемо окрему зустріч з мерами великих міст. Окремий процес - обговорення з асоціаціями і з експертним співтовариством, яке у цій сфері досить активне. У найближчі три тижні потрібно усіх вислухати і з усіма поговорити, потім почнеться політичний процес з колегами у Раді", - зазначив Олександр Корнієнко.

За його словами, зміни до Конституції сподіваються прийняти восени, щоб чергові місцеві вибори пройшли вже з їх урахуванням.

"У нас попереду є ціла сесія для того, щоб направити законопроєкт до Конституційного Суду, отримати висновок і проголосувати перше читання 226 голосами. Висновок Конституційного Суду можна очікувати у травні-червні, тому направити до суду документ потрібно у березні. Якщо на початку четвертої сесії ВР, до 5 вересня, приймемо ці зміни, то місцеві вибори проходитимуть вже з урахуванням змін до Конституції. Але, розуміючи, що є ризик не встигнути, паралельно йде процес підготовки до проведення виборів за таким адміністративним устроєм, який буде після змін до Конституції. І виборча система, закладена у Виборчому кодексі, сприяє впровадженню принципів децентралізації у життя - виборці голосуватимуть за конкретних людей, знаючи, за що ті відповідають. Обрані депутати формуватимуть виконкоми, які займатимуться виконавчою діяльністю на місцях, тому що інститути місцевих адміністрацій себе вичерпали. Ми розраховуємо, що за наступну каденцію місцевих рад значно зросте відповідальність місцевих політиків, тому що громада буде зацікавлена сама їх контролювати", - резюмував Олександр Корнієнко.

Нагадаємо, згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна спільно з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, більшість українців (68,3%) вважають за необхідне, щоб нова влада продовжувала реформу місцевого самоврядування і децентралізації, розпочату попередньою владою, а 45,3% опитаних відзначили позитивні зміни, які вже відбулися у їхньому населеному пункті в результаті децентралізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram