ГоловнаПолітика

Рух "Чесно" показав нові бюлетені з відкритими списками

Спостерігачі побоюються можливих фальсифікацій.

Центральна виборча комісія підготувала попередні макети бюлетенів на місцеві вибори, які в жовтні пройдуть за новим Виборчим кодексом з нормою про відкриті списки.

Як зазначено на сайті руху "Чесно", за новою системою обиратимуться обласні ради та ради у великих містах (з населенням більш ніж 90 тис. осіб).

Сам бюлетень буде складатися з двох частин. Перша - традиційна, з переліком політичних партій, навпроти однієї з них потрібно поставити позначку.

Фото: chesno.org

Друга - це поле внизу бюлетеня, де потрібно вказати порядковий номер кандидата, якого підтримує виборець. Якщо ж виборець проголосує за партію, а внизу впише неіснуючий номер кандидата, поставить іншу позначку або не поставить нічого, то вважатиметься, що він підтримує весь регіональний список.

Фото: chesno.org

У "Чесно" вважають, що такий підхід може призвести до некоректних підрахунків голосів.

"Виборець напише цифру 1, а до неї допишуть 0 - вийде кандидат під номером 10. Дописати 1 - нібито виборець підтримує 11-го в списку. Можна число 3 легко перетворити на 8. Будуть суперечки між членами комісії, наприклад, це цифра 2 або 7", - пояснила координатор руху Вікторія Думанська.

Крім того, виборці можуть не побачити, що внизу бюлетеня є місце для вибору кандидатів, і ті, кого партія сама розмістила вище в списку, матимуть перевагу і більше шансів пройти до ради. Таким чином, відкриті списки мають усі шанси перетворитися на старі закриті, які будуть затверджені партією і на які виборець не матиме ніякого впливу.

За словами Думанської, Верховній Раді потрібно внести зміни до Виборчого кодексу і прояснити цей момент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram