ГоловнаПолітика

Апеляційний суд залишив під вартою підозрюваного у вбивстві Шеремета Андрія Антоненка

Рішення не може бути оскаржене.

Апеляційний суд залишив під вартою підозрюваного у вбивстві Шеремета Андрія Антоненка
Фото: Макс Левин

Київський апеляційний суд залишив під вартою музиканта і військового Андрія Антоненка, підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета.

Про це повідомив кореспондент LB.ua із зали суду.

Запобіжний захід у вигляді безальтернативного арешту обрав Печерський районний суд Києва і залишається чинним до 8 лютого 2020.

Під час засідання захист просив суд відпустити Антоненка під нічний домашній арешт. Адвокат Антоненка, Станіслав Кулик, подав клопотання про те, щоб приєднати до справи пакет документів про особу підзахисного і його неповнолітніх дітей, зокрема і про сина, який має проблеми зі здоров'ям і потребує лікування. Також він попросив долучити до справи звернення від громадськості, яке підписали багато відомих людей, що мають позитивну репутацію в суспільстві.

Суд погодився долучити всі матеріали, окрім звернення громадських діячів. Низка народних депутатів і військових заявили суду, що готові взяти Антоненка на поруки. Серед них був Олександр Нікіфоров, підполковник, начальник пресслужби командування ООС, народний депутат 8-го скликання Іван Савка, народний депутат Михайло Бондар та інші.

Захист Антоненка наполягав, що підозра базується тільки на припущеннях.

"До матеріалів клопотання прокурора не додано жодного документа, де написано, який стосунок має Антоненко до скоєння цього злочину", - сказав Кулик під час процесу.

Він наголосив, що єдиними документами, де взагалі фігурує ім'я його підзахисного, є протокол затримання, клопотання про обрання запобіжного заходу, "довідка про надання інформації" та особисті дані (паспорт). У всіх експертизах, якими обвинувачення аргументує свою версію, немає прізвища Антоненка.

Він також звернув увагу на дату народження Павла Шеремета в документі про судово-медичну експертизу трупа. Реальна дата, за його словами, не збігається з датою народження Шеремета в СМЕ - різниця становить кілька років. На думку адвоката, це навряд чи помилка і не може бути належним доказом.

Адвокат зауважив, що слідство порівнює двох жінок. Однак доказів зв'язку цих жінок і Антоненка не наводить.

"Минуло три роки між подіями. За три роки будь-які ознаки зовнішності змінюються", - сказав адвокат суду.

Прокуратура своєю чергою наполягала, що алібі підозрюваної Яни Дугарь не відповідало дійсності. Прокурор Сергій Зузак заявив, що вони перевірили дані адвоката Дугарь про те, що вона була за кордоном під час вбивства Шеремета, і це нібито не так.

Нагадаємо, що адвокат Дугарь не заявляв про її алібі, а про те, що в іноземному паспорті Дугарь стоять штампи про перетин кордону на той час, коли знімали зразки відео для порівняння, в 2019 році. На думку прокурора, результат їх перевірки повинен доводити ризики щодо Андрія Антоненка.

На слова адвоката про те, що у Антоненка є малолітні діти, які чекають батька вдома, і що у нього позитивна характеристика і за нього ручаються люди з хорошою репутацією, прокурор сказав: "Знаєте, вбивцями не народжуються, стають вбивцями, вбивцею може стати будь-хто, хоч учитель".

Ці слова викликали бурхливу реакцію присутніх, які почали кричати: "Він не вбивця!", через що суддя пригрозив перевести засідання в закритий режим.

Прокурор також попросив приєднати до справи експертизу про "частину міни" МОН, виявлену під час обшуку. Він повідомив, що всередині частини міни знайшли ту саму речовину, що і на підірваній машині.

Адвокат своєю чергою зазначив, що категорично проти приєднання документів щодо "частини міни", тому що у прокурора раніше запитували, чи він приєднуватиме матеріали до справи, і він відповів негативно. Також він заявив, що практично у всіх мінах використовують схожу речовину.

Прокурор також заявив клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ Головного слідчого управління Національної поліції про продовження запобіжного заходу Антоненкові у вигляді утримання під вартою. Він виступив проти клопотання адвоката.

Суд пішов радитись, а після цього дуже коротко оголосив, що залишає чинним рішення суду попередньої інстанції - тобто Антоненка залишають під вартою. Крім цього, суд задовольнив клопотання слідчого про те, щоб обрати такий самий запобіжний захід - утримання під вартою до 8 лютого 2020 року. Адвокат Кулик наголосив, що вважає рішення суду необґрунтованим, протиправним і незаконним.

Мотиваційної частини рішення судді не оголосили, і повідомили, що вона буде відома 28 грудня.

Нагадаємо, слідство вважає Андрія Антоненка, який захопився "ультранаціоналістичними ідеями" і культивує "велич арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності", організатором вбивства Павла Шеремета. За версією поліції, вбивство білоруса Шеремета мало привернути увагу суспільства до націонал-радикальних ідей.

До свого задуму він залучив жительку Києва, волонтерку Юлію Кузьменко (Лиса) і контрактницю Яну Дугарь, а також кількох невстановлених осіб. 

За версією слідства, саме Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час убивства. За Шереметом довго стежили, при цьому підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг.

За кілька днів до злочину одна з підозрюваних - Яна Дугарь - нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб установити, де Шеремет паркує автомобіль. Після чого вночі 20 липня 2016 року Кузьменко в присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої була використана вибухівка "гексоген" з елементами ураження протипіхотної міни МОН-50 і електродетонатором із дистанційним управлінням.

Уранці того самого дня вона дочекалася, коли Шеремет сяде в машину, під'їде до перехрестя - й активувала вибуховий пристрій. У результаті вибуху журналіст отримав тяжкі травми і помер.

Дугарь обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 8 лютого 2020 року. Юлію Кузьменко суд постановив узяти під варту на той самий термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram