ГоловнаПолітика

Порошенко дав поради Зеленському перед нормандським самітом: не довіряти Путіну і не залишатися з ним один на один

"Дорожня карта деокупації, миротворці ООН і жодного газу в порядку денному".

Порошенко дав поради Зеленському перед нормандським самітом: не довіряти Путіну і не залишатися з ним один на один
Фото: eurosolidarity.org

П'ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко дав кілька порад своєму наступникові Володимиру Зеленському напередодні зустрічі лідерів країн нормандської четвірки.

Про це йдеться в його статті для "Української правди".

"Нагадаю, попередній саміт відбувся ще в жовтні 2016 року в Берліні. Тоді спільними силами проукраїнської коаліції за активної підтримки канцлерки Німеччини і президента Франції Путіна поставили перед жорстким вибором: або реально виконувати Мінські домовленості щодо так званої «дорожньої карти», або заморозити ситуацію, зволікати і потерпати від ізоляції, економічних санкцій і міжнародних судових позовів", - зазначив Порошенко.

Наступним кроком, за його словами, мала стати конструктивна дорожня карта для імплементації Мінських домовленостей, повернення українських територій і встановлення миру. Але для російського президента такий шлях був неприйнятним.

"Він (Володимир Путін, - ред.) почав просувати російський сценарій врегулювання ситуації на Донбасі - «приєднання до України» окупованих територій з правом фактичного вето на європейський і євроатлантичний вибір нашої держави", - підкреслює Порошенко.

"Звертаю особливу увагу на небезпечну гру з термінами про умови визнання виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей. Поспішна згода українських перемовників на прийнятність відповідності виборів "у цілому" демократичним стандартам ОБСЄ, а не "повністю", дає широке поле для маневру російській стороні і її маріонеткам для забезпечення потрібного їм електорального результату. Відредагували одне слово, а зміст докорінно змінився. І це вже не "формула Штайнмаєра" - це "формула Путіна", - додав п'ятий президент України.

Він підкреслив, що невід'ємним елементом мирного врегулювання на Донбасі залишаються і миротворці під керівництвом ООН.

"Без миротворчого контингенту за моделлю, запропонованою нами ще на початку 2015 року, ми не зможемо говорити про створення необхідних безпечних умов, враховуючи гуманітарне розмінування, охорону під час виборів або контроль за кордоном", - зазначив Порошенко.

Він також вважає, що у спільний порядок денний саміту не варто включати "газове питання", щоб не дозволити Росії сформувати невигідний для України "пакет домовленостей", за яким за "дешевий" газ країна зробить важливі поступки на політичному треку.

"Ще нічого в новітній історії нам не коштувало так дорого, як дешевий російський газ", - нагадав Порошенко.

"Але найважливіша порада президентові Зеленському, - підкреслив він, - це в жодному разі не довіряти Путіну. Ніколи і ні в чому. Путін маніпулює всім: змістом, фактами, цифрами, картами, емоціями. Він ненавидить Україну і українців, не бачить нашого місця на політичній карті Європи".

Нагадаємо, раніше Зеленський заявив, що для завершення війни на Донбасі дуже важливий діалог із Путіним.

Згідно з опитуваннями соціологічної групи "Рейтинг", замороження конфлікту серед українців найпопулярніший варіант вирішення проблеми на Донбасі. У жовтні на пресконференції президент Зеленський підтвердив, що конфлікт на Донбасі можуть заморозити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram