ГоловнаПолітика

Рябошапка став старшим групи прокурорів у справі Пашинського

Колишнього депутата заарештували у справі трирічної давності.

Рябошапка став старшим групи прокурорів у справі Пашинського
Фото: Макс Левин

Старшим групи прокурорів у справі Сергія Пашинського став генеральний прокурор Руслан Рябошапка.

Про це повідомила прокурорка під час судового засідання в Печерському районному суді Києва, на якому розглядають продовження запобіжного захід для Пашинського, передає кореспондент LB.ua.

Прокурорка надала на судовому засіданні протокол одного зі свідків у справі. На питання судді Олексія Соколова, чому цих матеріалів не надали раніше, прокурорка відповіла, що "старший групи прокурорів Рябошапка" тільки зараз дозволив це.

Адвокат Пашинського Андрій Федур підтвердив, що мова саме про генерального прокурора Рябошапку.

Свідком, показання якого принесли в суд, є колишня секретар оборонного комітету Верховної Ради Тетяна Блистів, у якої з Пашинським торік був публічний конфлікт. Вона звинувачувала Пашинського в погрозах фізичною розправою, а він у відповідь повідомив, що проти Блистів відкрито кримінальну справу за фактом шахрайства та зловживання службовим становищем.

Нагадаємо, що Пашинський з 7 жовтня перебуває під вартою за старою справою про умисне тілесне ушкодження жителю Київської області (ч.1 ст. 121 Кримінального кодексу).

Нагадаємо, 31 грудня 2016 року Сергій Пашинський вистрілив із нагородного пістолета в ногу жителю одного з сіл Васильківського району В'ячеславу Хімікусу.

За версією Пашинського, він з дружиною повертався в автомобілі з кінотеатру додому в село Хлепча. На неосвітленій частині дороги їх машина ледь не врізалася в мікроавтобус, який стояв на проїжджій частині без габаритних вогнів. Депутат вийшов із салону автомобіля, щоб з'ясувати, в чому річ. У результаті в нього виникла сварка з Хімікусом, який нібито вдарив Пашинського пляшкою по голові і збив із ніг. Лежачи на землі, депутат вистрілив у ногу своєму нападнику.

За версією Хімікуса, Пашинський із самого початку конфлікту дістав пістолет, почав погрожувати і саме за це отримав пляшкою по голові. Також потерпілий стверджує, що Пашинський у повітря для попередження не стріляв, а відразу цілився на ураження.

У ГПУ прийшли до висновку, що Сергій Пашинський діяв у рамках необхідної оборони, яка виключає його кримінальну відповідальність. Дії іншого учасника подій Хімікуса визнали "суспільно небезпечними".

Восени 2019 року справу реанімували, нею займається Державне бюро розслідувань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram