ГоловнаПолітика

РФ не повернула зброї і боєприпасів, вилучених в українських моряків під час захоплення кораблів

Так само правоохоронці РФ вчинили з особистими речами екіпажів.

РФ не повернула зброї і боєприпасів, вилучених в українських моряків під час захоплення кораблів
Фото: Скриншот видео

Росія не повернула зброї і боєприпасів, вилучених в екіпажів українських кораблів "Нікополь" і "Бердянськ" і буксира "Яни Капу", захоплених у листопаді 2018-го неподалік Керченської протоки.

Їх залишили в Москві як речові докази у справі про "незаконний перетин кордону", котру провадять у Росії. Про це повідомив адвокат українських моряків Микола Полозов, передає "Інтерфакс-Україна".

"Було вилучено близько 30 одиниць зброї моряків, у тому числі автомати Калашникова та пістолети Макарова, а також сотні одиниць боєприпасів до артилерійських установок і радіонавігаційне обладнання. Також морякам не повернули вилучених у них мобільних телефонів, флешкарт, електронних накопичувачів. Усе це залишилося як речові докази в Росії", - заявив він.

Російські правоохоронці, за словами Полозова, залишили собі навіть одяг і натільні хрестики з ланцюжками моряків. Адвокат підкреслив, що українські судна, які Росія повернула Україні, також є речовими доказами і передані "на відповідальне зберігання". Це означає, що до закінчення слідчих дій їх не можна ні використовувати, ні ремонтувати.

Нагадаємо, 16 листопада Україна відправила буксири і пошуково-рятувальний корабель за суднами, захопленими в Керченській протоці майже рік тому.

Напередодні російське видання "КоммерсантЪ" повідомило про "принципове рішення" повернути кораблі Україні. За даними газети, сторони домовилися про передачу кораблів до саміту Нормандської четвірки. У той самий час МЗС Росії спростувало прив'язку до конкретних дат і заявило, що Київ міг забрати їх будь-коли.

Як відомо, три українські кораблі з 24 членами екіпажів були захоплені 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки. Українські моряки повернулися додому 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35.

Ще 25 травня Міжнародний трибунал з морського права постановив, що РФ повинна негайно передати під контроль України захоплені кораблі. Росія цю вимогу проігнорувала, як і ще сім вимог України. Останню з них було направлено 4 жовтня.

18 листопада російська сторона передала катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу". 20 листопада судна зустріли в порту в Очакові Одеської області. Під час огляду з'ясувалося, що з кораблів знято все радіоустаткування, унітази, кухонні плити тощо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram