ГоловнаПолітика

Іспанська справа Фірташа розвалилася у суді

Згідно з постановою суду, в матеріалах розслідування немає доказів винуватості підозрюваних.

Іспанська справа Фірташа розвалилася у суді
Дмитрий Фирташ
Фото: apostrophe.ua

Після чотирьох років розслідувань Слідчий суд № 21 Барселони прийняв рішення про припинення кримінальної справи про відмивання грошей стосовно 17 осіб, у тому числі українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

Про це повідомляє "Обозреватель" з посиланням на статтю іспанського видання El Espanol, цитуючи також одного з суддів у справі Ігнасіо Санчеса.

"Зміст матеріалів розслідування до цього моменту базувалося винятково на підозрах і не містить вагомих доказів, що вказують на наявність ознак злочину, вчиненого будь-ким з обвинувачених", - заявив суддя Ігнасіо Санчес у коментарі El Espanol.

Видання повідомляє, що адвокати Дмитра Фірташа вимагали закрити справу проти нього в Іспанії, посилаючись на обґрунтування відмови в екстрадиції, що міститься в рішеннях австрійських судів.

El Espanol нагадує, що Антикорупційна прокуратура Іспанії в листопаді 2016 року зажадала винесення постанови про арешт і видачу Дмитра Фірташа, який живе у Відні. Запит іспанських прокурорів відхилив у серпні 2017 року австрійський суд.

Газета повідомляє, що в цьому обґрунтуванні вказується, що запит на арешт і екстрадицію, спрямований прокуратурою Іспанії, лише повторював звинувачення ФБР проти бізнесмена "без надання мінімальних доказів його участі в контролі, управлінні або нагляді" за структурою, нібито створеної в Іспанії для відмивання коштів організованої злочинності.

"Захист підкреслював, що Австрія відмовила у видачі бізнесмена в Іспанію на тій підставі, що запит ґрунтувався на «абстрактних твердженнях» і не містив будь-яких подробиць", - повідомляє El Espanol.

"Австрійські суди заявили, що іспанська влада не в змозі надати структуровані, точні та чіткі описи злочинних дій, приписуваних Фірташу, включаючи інформацію про час скоєння інкримінованих йому злочинів і про їх обставини", - йдеться в доводах захисту Дмитра Фірташа, які розглянув Слідчий суд Барселони.

Нагадаємо, голова ради групи компаній Group DF Дмитро Фірташ був заарештований в Австрії 12 березня 2014 року за запитом США, виданим у 2013 році. За попередньої американської адміністрації українського бізнесмена звинуватили в бажанні за допомогою підкупу вплинути на владу в Індії для отримання дозволу на видобуток титанової сировини для подальшого продажу компанії Boeing. Дмитро Фірташ відкидає всі звинувачення і називає їх політично мотивованими. У 2015 році Земельний суд Відня ухвалив рішення на користь Дмитра Фірташа, визнавши запит на його екстрадицію в США політично мотивованим. У 2017 році апеляційна інстанція - Вищий земельний суд Відня - ухвалив рішення про допустимість екстрадиції бізнесмена в США, а Верховний суд Австрії в червні 2019 року залишив це рішення чинним.

Зараз екстрадиція бізнесмена в США призупинена через запит захисту Дмитра Фірташа про повторний розгляд справи у зв'язку з новими обставинами у справі.

Раніше американський журналіст Джон Соломон повідомив у виданні The Hill, що в 2017 році спеціальна прокуратура при Міністерстві юстиції США обіцяла Дмитру Фірташу закрити його американську справу, якщо він погодиться дати свідчення проти Дональда Трампа і буде співпрацювати з офісом спецпрокурора Мюллера в рамках розслідування про втручання у виборчий процес у США та можливу змову членів передвиборного штабу Дональда Трампа з представниками російської влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram