ГоловнаПолітика

Формуючи систему тероборони, Україні варто звернутися до зарубіжного досвіду, - віцепрезидент Інституту Горшеніна

"Потрібно мати не просто партизанські війська, а злагоджені підрозділи".

Формуючи систему тероборони, Україні варто звернутися до зарубіжного досвіду, - віцепрезидент Інституту Горшеніна
Фото: Макс Требухов

За словами віцепрезидента Інституту Горшеніна Віктора Соколова, Україні доведеться вкрай непросто у звичайній, конвенційній сутичці з Російською Федерацією, тому велику увагу слід приділяти гібридним і асиметричним методам, зокрема формуванню системи територіальної оборони.

Про це він заявив під час круглого столу "Розвиток територіальної оборони України: шляхи та можливості посилення потенціалу", організованого Інститутом Горшеніна спільно з Українським інститутом безпекових досліджень.

"В історії є гарні приклади того, як країни з незрівнянно меншими збройними силами могли протистояти краще озброєному противнику. Наприклад, це Зимова війна 1939-1940 рр. між Фінляндією і СРСР. Бої тривали 105 днів, але завдяки тому, що у Фінляндії була добре організована оборона, в тому числі і територіальна, їй вдалося протистояти армії СРСР. Успішна оборона фінів пояснюється передусім високим бойовим духом фінської армії. Незважаючи на великі втрати, цей дух зберігся до кінця війни.

Можна також згадати досвід Ізраїлю, який у 50-х роках минулого століття був державою з невеликою армією, якій спочатку було складно протистояти арміям Єгипту і Сирії. Тому основна ставка була зроблена саме на асиметрію, зокрема на розвиток підрозділів тероборони", - підкреслив віцепрезидент Інституту Горшеніна.

Віктор Соколов також додав, що командувати підрозділами тероборони повинні люди, які вже мають бойовий досвід.

"Україні, щоб протистояти збройній агресії, потрібно мати не просто партизанські війська, а добре сформовані, злагоджені підрозділи, з добрими координацією і зв'язком. І найкраще, якщо такими підрозділами будуть командувати люди, які вже мають бойовий досвід, знають, як організувати оборону і як протистояти диверсійно-розвідувальним групам", - сказав Віктор Соколов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram