ГоловнаПолітика

Російський омбудсмен запропонувала Україні угоду про паритетне припинення переслідування (оновлено)

За словами українського обмудсмена, жодних пропозицій від Росії поки що не надходило.

Російський омбудсмен запропонувала Україні угоду про паритетне припинення переслідування (оновлено)
Татьяна Москалькова

Уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова запропонувала укласти угоду, яка дозволила б припинити кримінальне переслідування росіян і українців на паритетних засадах. Про це йдеться в повідомленні на сайті омбудсмена, опублікованому в неділю.

"Вважаю доцільним в перспективі вийти на укладення міждержавної угоди про врегулювання правового становища осіб, які мають громадянство Росії та України і хочуть повернутися додому, яка зокрема могла б правовими засобами вирішити питання про закриття щодо них кримінального переслідування на паритетних засадах", - йдеться в заяві Москалькової.

Вона додала, що, незважаючи на повернення 35 російських громадян з України, що відбулося в суботу, "в місцях примусового утримання в Україні залишається ще чимало громадян Росії, які потребують допомоги, захисту їхніх прав і які хочуть повернутися на батьківщину, тому важливо продовжувати роботу".

"Вважаю, що сьогоднішній великий крок із повернення громадян Росії та України додому повинен стати частиною системної програми дій щодо деескалації конфлікту, нормалізації відносин між Росією і Україною, а також стабілізацією ситуації на сході України", - написано в заяві Москалькової.

Оновлення. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що з боку Росії не надходило жодних пропозицій щодо угоди про припинення кримінального переслідування росіян і українців на паритетних засадах. Про це вона розповіла в інтерв'ю ВВС-Україна.

"Я... прочитала про це в новинах. Якщо вона (Москалькова, - ред.) звернеться офіційно й буде це пропонувати, то ми це питання розглядатимемо. Потрібно звернення, адже так можна говорити про що завгодно. Сьогодні немає жодних пропозицій", - наголосила вона.

Також Денісова повідомила, що в списках, які були передані російським органам, що працюють над питаннями звільнення, було 150 громадян України.

Нагадаємо, 7 вересня, між Україною і РФ відбувся обмін у форматі 35 на 35. Серед звільнених з російського полону 24 українських моряки і 11 політв'язнів.

За даними Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, Росія утримує ще 110 громадян України на своїй території та в анексованому Криму.

За даними Служби безпеки України, підтримувані Росією бойовики на Донбасі утримують 227 українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram