ГоловнаПолітика

Денісова звільнила члена ВККСУ Козлова через претензії до його досвіду

Адвоката, який представляв Україну в судах з приводу катастрофи Ту-154 над Чорним морем, не знайшли в реєстрі.

Денісова звільнила члена ВККСУ Козлова через претензії до його досвіду
Фото: Макс Требухов

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звільнила члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрія Козлова, призначеного за квотою омбудсмена в жовтні 2016 року, коли цю посаду обіймала Валерія Лутковська.

Про це повідомило LB.ua поінформоване джерело.

Рішення було прийнято на підставі отриманої в березні скарги про те, що адвокатська ліцензія Козлова не має підтвердження, а його стаж професійної діяльності не відповідає вимогам Закону "Про судоустрій і статус суддів".

Сам Козлов виклав у фейсбуці копію рішення Київської міської кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (зараз цей орган перебуває в процесі ліквідації) про видачу 2003 року свідоцтва на право заняття адвокатською діяльністю та виписку з Єдиного реєстру адвокатів про те, що це свідоцтво було зупинено в листопаді 2016 року.

Фото: facebook.com/andriyko

Фото: facebook.com/andriyko

Разом із тим, Денісова, за інформацією LB.ua, підписала наказ про проведення конкурсу на посаду члена ВККСУ. З 1 липня по 22 липня відбуватиметься прийом документів від кандидатів.

Нагадаємо, в Києві діють дві Ради адвокатів. Одна - під керівництвом Інни Рафальської, друга - Петра Рябенка. Останню підтримує Національна асоціація адвокатів України, яка і веде електронний реєстр адвокатів. Спір з приводу легітимності існування двох рад адвокатів розглядається в судах.

Андрій Козлов з вересня 1997 року до травня 2004 року працював юристом у фірмі "Василь Кісіль і Партнери", після чого займався приватною практикою.

Найвідоміша справа Козлова - захист інтересів Кабміну і Міноборони в судових справах, пов'язаних з катастрофою літака Ту-154М над Чорним морем 2001 року. Тоді в результаті катастрофи загинули 78 осіб - 66 пасажирів (громадяни Росії та Ізраїлю) і 12 членів екіпажу.

Росія впевнена, що це сталося в результаті влучення в літак ракети С-200, випущеної під час навчань українських ППО в Криму.

У 2004 році авіакомпанія "Сибір" подала до господарського суду Києва позов до Міноборони і Держказначейства про відшкодування $15,32 млн у зв'язку з катастрофою належного їй Ту-154. Однак довести провину України їй не вдалося, і українські суди відмовили в задоволенні позову.

Незважаючи на це, у 2003-2005 роках український уряд добровільно виплатив $15,6 млн компенсації родичам загиблих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram