ГоловнаПолітика

Зеленський перезапустив Нацраду з антикорупційної політики

До нього потрапили керівники антикорупційних органів і громадських організацій.

Зеленський перезапустив Нацраду з антикорупційної політики
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський змінив склад Національної ради з антикорупційної політики. Тепер її очолює заступник голови Офісу президента Руслан Рябошапка, а кількість членів значно зросла.

Про це йдеться в указі №453/2019 від 25 червня.

Склад ради покинули представники попередньої влади на чолі з Мустафою Джемільовим, який раніше був головою ради.

Зате в неї увійшли керівники правоохоронних та антикорупційних органів Назар Холодницький (САП), Роман Труба (ДБР), Артем Ситник (НАБУ), Ігор Купранець (поліція), Олена Танасевич (Вищий антикорупційний суд).

Також до ради потрапили представники громадянського суспільства, як-от Віталій Шабунін (голова "Центру протидії корупції"), Галина Янченко (голова "Антикорупційного штабу"), Анастасія Красносільська (колишня експертка ЦПК), Андрій Боровик (виконавчий директор "Transparency International Україна"), Лариса Денисенко (голова наглядової ради "Мережа правового розвитку"). Частина з них балотується до Верховної Ради від президентської партії "Слуга народу".

Знайшлося місце в раді колишньому заступникові генпрокурора Віталію Каську (який після звільнення захищав компанію "Трейд Коммодіті", підозрювану в корупційному злочині) і нардепові Віктору Чумаку.

Зеленський також дозволив брати участь у роботі Нацради міжнародним спостерігачам Девіду Бернстайну зі Світового банку, Гарту Віллісу з USAID, Назару Грому з ПРООН, Андрію Кухаруку з OECD, Еке Ткашелашвілі з антикорупційної ініціативи ЄС, Лоуренсу Хелду з SACCI, Стефані Холмс з посольства США.

За словами Рябошапки, оновлена Нацрада стане центром розробки рішень для боротьби з корупцією.

"Ми будемо швидко реагувати на недоліки антикорупційного законодавства або інститутів і ініціювати відповідні рішення. Рада також має забезпечити координацію роботи державних органів і недержавних організацій у досягненні тих результатів боротьби з корупцією, яких очікує суспільство. На жаль, попередній склад Ради не збирався майже три роки. Наше перше засідання відбудеться вже найближчим часом", - сказав він.

Нагадаємо, Нацраду з питань антикорупційної політики було створено у вересні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram