ГоловнаПолітика

Касько виявився адвокатом "Трейд Коммодити" і пішов з Transparency International Ukraine (оновлено)

Колишній заступник генпрокурора тепер працює в приватній юрфірмі.

Касько виявився адвокатом "Трейд Коммодити" і пішов з Transparency International Ukraine (оновлено)
Фото: nv.ua

Колишній заступник генерального прокурора Віталій Касько пішов з правління Transparency International Ukraine після того, як з'ясувалося, що він захищає інтереси ТОВ "Трейд Коммодити".

Увечері 14 жовтня журналіст Денис Бігус звернув увагу на анонс прес-конференції "Позиція Трейд Коммодити в кримінальній справі НАБУ про закупівлю палива Міністерством оборони України", яка призначена на 16 жовтня. Одним з учасників заходу там вказано партнера юридичної компанії "Василь Кисіль і партнери" Віталія Каська.

"Я правильно розумію, що "останній пристойна людина в ГПУ" і якими там ще ярликами обвішували Віталія свого часу, зараз вписується за одну з наймасштабніших корупційних схем останніх років?" - обурився Касько.

А вже вдень 15 жовтня виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин повідомив, що Касько склав повноваження члена правління в цій організації.

Оновлення. У заяві Transparency стверджується, що відставку ініціював сам Касько. Він пояснив своє рішення тим, що як керівник практики кримінального права може брати участь у захисті клієнтів, підозрюваних у корупційних злочинах, а інші можуть розцінити це як конфлікт інтересів між професійною діяльністю і громадською активністю.

Правління Transparency International Україна підтримало рішення Каська. "Стандартами верховенства права розвинених країн якісний адвокатський захист гарантовано кожному, в тому числі особам, підозрюваним у корупційних діях. Ми вдячні Віталію за тривалу співпрацю і підтримуємо його бажання зосередитися на адвокатській практиці, якість якої є одним з базових атрибутів справедливого судового процесу", - зазначив голова правління організації Андрій Марусов.

Нагадаємо, раніше невідома група компаній "Трейд Коммодити" стала активним учасником тендерів на початку 2016 року. На сьогодні вона забезпечує понад половину поставок нафтопродуктів, які закуповуються Міноборони і "Укрзалізницею". 11 жовтня в рамках розслідуваннях цих тендерів НАБУзатримало заступника міністра оборони України, а також директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ.

Детективи встановили, що навесні 2016 року, між міністерством і переможцем конкурсних торгів були підписані 14 договорів на постачання палива для техніки спеціального призначення на загальну суму понад 1 млрд гривень. Однак вже влітку без будь-яких правових підстав замовник і постачальник підписали низку додаткових угод про підвищення ціни за одиницю товару в середньому на 16% від початкової ціни. На підставі цих договорів на рахунки постачальника перерахували 149,339 млн гривень.

Сторона звинувачення вважає, що посадові особи Міністерства оборони України за попередньою змовою з представниками комерційного підприємства вчинили злочин, передбачений ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram