ГоловнаПолітика

Гаазький суд завершив слухання за позовом України щодо порушення Росією морського права

Арбітражний трибунал почав обговорення справи по суті.

Гаазький суд завершив слухання за позовом України щодо порушення Росією морського права
Заседание по Украине в Международном суде ООН
Фото: dw.com

Судді в Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочинають обговорення поданого Україною позову у справі про права прибережної держави в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

Про це повідомив юрисконсульт Хуан Ігнасіо Массун, який представляє цей суд, передає Інтерфакс-Україна.

"З цього моменту (з моменту завершення слухань - ред.) Арбітражний трибунал починає обговорення (справи по суті, - ред.). Терміни ухвалення арбітражного рішення не встановлені", - зазначив юрисконсульт.

Юрисконсульт пояснив, що за підсумками розгляду спору буде ухвалено рішення, яке може передбачати відшкодування збитку відповідно до додатка 7 Конвенції ООН з морського права.

Стаття 10 додатка 7 Конвенції встановлює, що "рішення арбітражу обмежується предметом спору і в ньому викладаються мотиви, на яких його засновано". Стаття 11 передбачає, що "рішення остаточне і оскарженню не підлягає, якщо сторони в спорі заздалегідь не домовилися про процедуру оскарження".

Напередодні посол з особливих доручень МЗС РФ Дмитро Лобач заявив, що Міжнародному суду ООН в Гаазі варто відхилити поданий Україною позов про порушення Росією прав Києва в Чорному, Азовському морях і Керченській протоці. Він пояснив, що претензії Києва щодо частини Чорного моря у Криму ґрунтуються на позиції Києва про те, що півострів - частина України. Суд, зазначив російський дипломат, не уповноважений розглядати питання про те, чи є Крим частиною РФ чи України, і тому не може розглядати і питання, що випливають з цього, такі, як використання територіальних вод поблизу Криму.

Нагадаємо, 10 червня в Гаазі почалися усні слухання з питань юрисдикції за позовом "Україна проти РФ" про порушення окупантами прав прибережної держави, які гарантує Конвенція ООН з морського права.

14 вересня 2016 року Україна подала окремий позов проти РФ за порушення країною-окупантом Конвенції ООН з морського права 1982 року. У травні 2017 року відбулося перше засідання трибуналу, де був створений арбітраж, 19 лютого 2018 року Україна надала свої докази.

Раніше в МЗС України заявляли, що мають намір домагатися визначення статусу Керченської протоки як міжнародної.

У травні 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права наказав РФ звільнити українських моряків і судна, затримані в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року. Проте російська сторона заявила, що цей трибунал не має юрисдикції для розгляду керченського інциденту, і тому не брала участі в розгляді справи і не висловлювала готовність виконувати розпорядження суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram