ГоловнаПолітика

Зеленський створив делегацію для слухань у Міжнародному трибуналі ООН з морського права

Делегацію очолить Олена Зеркаль.

Зеленський створив делегацію для слухань у Міжнародному трибуналі ООН з морського права
Трибунал ООН по морскому праву
Фото: delo.ua

Президент Володимир Зеленський створив делегацію України для участі в слуханнях Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо спору між Україною та Росією про права прибережної держави в Чорному і Азовському морях і в Керченській протоці.

Відповідний указ №339/2019 від 30 травня 2019 оприлюднено на сайті голови держави.

Згідно з документом, слухання пройдуть 10-14 червня в Гаазі (Нідерланди).

Українську делегацію очолила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль. Також до складу делегації увійдуть посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов, гендиректор компанії "Чорноморнафтогаз" Світлана Нєжнова, перший заступник гендиректора Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" Андрій Кондратов (обидва - за згодою), а також представники Міністерства інфраструктури України та Державної прикордонної служби.

Президент доручив голові делегації здійснювати із залученням представників державних органів підготовку та подання визначених арбітражним трибуналом ООН процесуальних документів, позиційних, доказових і інших матеріалів.

Кабінету Міністрів України доручено забезпечити фінансування витрат, пов'язаних з участю делегації України в слуханнях арбітражного трибуналу.

Як повідомляли, 14 вересня 2016 року Міністерство закордонних справ України виступило із заявою, в якому вказало, що з початку незаконної агресії Російської Федерації в Криму права України в цих зонах були порушені й узурповані державою-агресором. У МЗС зазначили, що, незважаючи на протести України, Росія продовжує здійснювати незаконні дії в межах морських зон України.

Україна просить арбітражний суд підтвердити її права як прибережної держави і зобов'язати Російську Федерацію припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях, надати Україні відповідні запевнення і гарантії в їх неповторенні і відшкодувати Україні всі завдані Російською Федерацією збитки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram