ГоловнаПолітика

Мусіяка: Ми чекаємо, коли Зеленський оголосить стратегію розвитку країни

"Поки що я бачу тільки рефлексію на ті чи інші суспільні пориви".

Мусіяка: Ми чекаємо, коли Зеленський оголосить стратегію розвитку країни
Виктор Мусияка
Фото: Макс Требухов

Президент Володимир Зеленський досі не озвучив стратегію розвитку держави. Про це заявив Віктор Мусіяка, юрист, екс-віце-спікер Верховної Ради України під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Сьогодні ми повинні б уже бачити образ того правопорядку, який у своїх майбутніх діях бачить новий президент Зеленський. З його появою багато хто очікував, що сакралізація влади, яка завжди існувала в Україні, коли президент уявлявся центром усього, незалежно від форми правління, буде усунена. І ми цю десакралізацію бачимо: президент - проста скромна людина з народу. Так, людям це подобається. Але фахівці, які вже давно перебувають у державно-правовій матерії, очікують, коли ж він заявить стратегію розвитку держави або подальшого розвитку того, що він отримав. На жаль, поки що я бачу тільки рефлексію на ті чи інші суспільні пориви", - висловився Мусіяка.

Як приклад юрист навів пропозицію команди президента про введення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

"Вибачте, будь ласка, почитайте Конвенцію боротьби з корупцією, 20 статтю, яка говорить: "згідно з конституційним ладом кожної держави пропонується розглянути можливість введення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення". А в нас уже близько 20 статей у Кримінальному кодексі фактично встановлюють відповідальність за незаконне збагачення. Тепер треба вносити зміни до Конституції, де йдеться про презумпцію невинуватості. Треба вказати: "особи, які займають такі-то посади, повинні доводити, що мають законні підстави володіння своїм майном". Доки цього немає - це все антиконституційні дії", - зазначив експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram