ГоловнаПолітика

Сірий: Реформа судової системи або правоохоронних органів не може бути предметом переговорів з МВФ

Позицію, яку задав Порошенко, експерт вважає деструктивною.

Сірий: Реформа судової системи або правоохоронних органів не може бути предметом переговорів з МВФ
Николай Сирый
Фото: Макс Требухов

Реформа судової системи або правоохоронних органів не може бути предметом переговорів із Міжнародним валютним фондом. Таку думку висловив Микола Сірий, юрист, старший науковий співробітник Інституту держави і права НАН України під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Прозвучали заяви, які свідчать, що в спілкуванні з МВФ ми продовжуємо озвучувати зобов'язання з проведення судово-правової реформи та ефективної роботи в сфері антикорупційної політики. Це означає, що команда нинішнього президента вирішила продовжити абсолютно неправильну і деструктивну позицію у відносинах з МВФ, яку задав Порошенко, прагнучи тільки отримати оплески міжнародного співтовариства. Тема судової реформи та роботи правоохоронної системи не може бути предметом спілкування з МВФ, тому що це суверенний обов'язок держави перед своїми громадянами і міжнародною спільнотою - забезпечити правопорядок на своїй території", - заявив Сірий.

Юрист також зазначив, що президент Зеленський і його команда досі не озвучили чітку позицію щодо судово-правової реформи.

"Потрібні не просто заяви, необхідно озвучити осіб, дати їм повноваження і почати роботу. Насамперед це не управлінська робота, а ідеологічно-аналітична. Тому що реформа імені Порошенка, яка мала п'ятирічний термін, на виході дала 5% підтримки населення України. Суспільство заслуговує почути з вуст уповноважених президентом осіб, чому так сталося, в чому проблеми і що він буде робити принципово інакше", - висловився експерт.

При правильній роботі судової реформи, на думку юриста, довіра суспільства до системи правосуддя повинна зростати щонайменше на 10 відсотків щорічно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram