ГоловнаПолітика

Зеленський звинуватив Порошенка в перешкоджанні міжнародній співпраці НАБУ

Бюро може безпосередньо комунікувати з міжнародними партнерами, наголосив президент.

Зеленський звинуватив Порошенка в перешкоджанні міжнародній співпраці НАБУ
Фото: Сергей Нужненко

Президент Володимир Зеленський доручив Міністерству закордонних справ невідкладно поінформувати Раду Європи і ООН про законодавчі повноваження Національного антикорупційного бюро України здійснювати міжнародну співпрацю і пряму комунікацію з антикорупційними органами інших країн.

Про це йдеться в заяві на сайті президента.

Зеленський підкреслив, що, згідно із законодавством, НАБУ наділене повноваженнями центрального органу з міжнародної співпраці в розслідуванні кримінальних проваджень, тобто Бюро може безпосередньо комунікувати з міжнародними партнерами з розслідування корупційних діянь, передавати й отримувати запити про міжнародну правову допомогу.

"Однак через відсутність політичної волі з боку колишнього президента України і з метою перешкоджання роботі НАБУ реалізацію повноважень Бюро здійснювати міжнародну співпрацю блокували", - йдеться в заяві Зеленського.

"З метою виконання згаданих повноважень прошу невідкладно повідомити депозитаріям міжнародних багатосторонніх договорів про визнання України з 25 січня 2015 року НАБУ центральним органом (спільно з Міністерством юстиції та Генеральною прокуратурою) в сфері міжнародно-правової співпраці в кримінальних процесах, направивши відповідні заяви шести визначеним міжнародним багатостороннім договорам, учасником яких є Україна", - наголошено в дорученні президента.

Нагадаємо, раніше генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що НАБУ не впоралося з покладеними на нього завданнями, і має відповісти за це.

Рішення про створення НАБУ було прийнято Верховною Радою восени 2014 року, але почало працювати бюро тільки через рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram