ГоловнаПолітика

Геращенко опублікувала листа від військовополонених моряків

Українські моряки в "Лефортово" дуже хвилюються про свої сім'ї і сподіваються повернутися в Україну.

Перша віце-спікерка парламенту Ірина Геращенко отримала листа від військовополонених моряків, яких незаконно утримує РФ. Вона опублікувала його на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Отримала листа від військовополонених моряків, незаконно утримуваних РФ у "Лефортово". Від капітана Дениса Гриценка, його колег Богдана Головаша, Юрія Без'язичного, Віктора Безпальченка. Листи морякам я написала ще в грудні 2018-го, наскільки розумію з відповідей, тюремна цензура передала їм їх тільки наприкінці березня... Мені їхні відповіді також йшли два місяці - з квітня", - зазначила Геращенко.

У листах моряки дякують українцям за підтримку, але хвилюються за свої сім'ї, яким зараз найважче, і просять підтримувати їхніх рідних.

"Хлопці пишуть, що листи українців допомагають їм підтримувати бойовий дух. Що у вільний час багато читають і вчать іноземні мови. Що дуже сумують за рідними, за морем і хвилями, і вірять, що Україна їх витягне", - зазначила політик.

Геращенко закликала всіх небайдужих писати листи полоненим морякам на адресу: 111020, Россия, Москва, ул. Лефортовский вал, дом 5.ФКУ СИЗО - 2 УФСИН.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року російські прикордонники в Чорному морі атакували і захопили в полон три кораблі ВМС України і 24 членів екіпажу. Окупаційний суд Криму заарештував моряків, після чого їх вивезли до Москви.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій офіційно зажадала від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Суд ООН з морського права 25 травня прийняв рішення про тимчасові заходи в позові України проти РФ, яким зобов'язав Росію негайно відпустити моряків і дати їм можливість повернутися в Україну. Росія ж заявила, що не визнає компетентності цього вироку і позиція Кремля щодо звільнення українських моряків не змінилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram