ГоловнаСуспільствоЖиття

Стан здоров'я українських військовополонених моряків задовільний

У Василя Сороки починає повертатися чутливість руки.

Стан здоров'я українських військовополонених моряків задовільний
Фото: EPA/UPG

Стан здоров'я українських військовополонених моряків, захоплених у результаті атаки РФ у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, задовільний. Про це повідомив координатор команди захисту моряків адвокат Микола Полозов, передає "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що в моряка Василя Сороки після операції повертається чутливість руки, однак в Андрія Ейдера і Андрія Артеменка в тілах ще залишилися не видалені осколки.

"У пораненого Василя Сороки, якому провели операцію півтора місяця тому, зняли гіпс, починає повертатися чутливість руки. Він уже може ворушити пальцями, поки що не може стискати, але все одно це прогрес, оскільки була небезпека втратити руку загалом. На жаль, двом іншим пораненим - Андрію Ейдеру й Андрію Артеменку - російські медики вважали без потреби проводити екстрене оперативне втручання, незважаючи на те, що в них у тілах залишаються не видалені осколки. Їх стан здоров'я можна назвати задовільним", - сказав Полозов на прес-конференції в понеділок у Києві.

Адвокат також розповів, що кілька разів на місяць він і його колеги мають можливість відвідувати військовополонених. Оскільки тривають слідчі дії, Полозов бачився з моряками і минулого, і цього тижня. Крім того, раз на місяць морякам дозволена зустріч з українськими консулами.

Незважаючи на це, листи від відомих українців, адресовані військовополоненим, неможливо передати в слідчий ізолятор, оскільки вони всі перевіряються правоохоронцями.

"Будь-яка звісточка для них важлива. Вона допомагає їм залишатися в добрій моральній формі... Їх там тримають усіх окремо. Максимум вони можуть побачитися, коли їх привозять на суд, і то четвірками. Вони сидять усі у 24 різних камерах з якимись різними сусідами по камері, у когось нормальні сусіди по камері, у когось не дуже", - розповів Полозов.

Він також підкреслив, що до моряків намагалися підселити в камеру співробітників ФСБ, щоб отримати визнання провини.

Стосовно невиконання Росією рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, то перед прес-конференцією Полозов бачився з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним і зазначив, що Росію очікують дійсно серйозні наслідки, «це не тільки санкції».

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людини) доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх українців. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і досі.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, узятих у полон в листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Росія заявила, що не виконуватиме вимог Міжнародного трибуналу.

Увечері того ж дня Московський суд розглянув апеляційні скарги військовополонених українських моряків і відхилив їх. Він залишив усіх українських військовополонених моряків під вартою до кінця липня.

3 червня щодо моряків знову відновили слідчі дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram