ГоловнаПолітика

МЗС України попросило дружні країни посилити тиск на РФ для звільнення українських моряків

Росія не виконує рішення Міжнародного трибуналу з морського права.

МЗС України попросило дружні країни посилити тиск на РФ для звільнення українських моряків
Военнопленные украинские моряки на суде в Москве
Фото: EPA/UPG

МЗС України звернулося до міністрів закордонних справ дружніх країн з проханням і вимогою тиснути на РФ для виконання рішення Міжнародного трибуналу ООН щодо українських моряків. Про це повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін у суботу, 1 червня, в Twitter.

"Сьогодні надіслали звернення до всіх міністрів закордонних справ країн наших друзів та партнерів з проханням і вимогою тиснути на РФ для виконання рішення Міжнародного трибуналу в Гамбурзі", - написав він.

Клімкін вважає, що Україна повинна зробити "все можливе політично і через національні морські адміністрації".

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українських військових кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людини) доставили в Сімферополь, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх українців. Наступного дня моряків перевезли до Москви, де вони і перебувають досі.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права ООН постановив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, які були взяті в полон в листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Росія заявила, що не виконуватиме вимоги Міжнародного трибуналу.

Увечері, того самого дня, Московський суд розглянув апеляційні скарги військовополонених українських моряків і відхилив їх. Суд залишив усіх українських військовополонених моряків під вартою до кінця липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram