ГоловнаПолітика

​Екс-гендиректор ХТЗ Губін отримав політичний притулок в Іспанії

В Україні він заочно засуджений до восьми років в'язниці за звинуваченням у розтраті 20 млн гривень.

​Екс-гендиректор ХТЗ Губін отримав політичний притулок в Іспанії
Бывший гендиректор ХТЗ Владислав Губин
Фото: KHARKIV Today

Колишній генеральний директор Харківського тракторного заводу Владислав Губін, який у квітні 2018 року був заочно засуджений українським судом до восьми років позбавлення волі за розтрату понад 20 млн гривень, отримав політичний притулок і постійну посвідку на проживання в Іспанії.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на адвоката Хосе Луїса Нвумба Маньяна, що представляє інтереси Губіна в Іспанії.

За його словами, МВС Іспанії ухвалило відповідне рішення на підставі рішення Міжміністерської комісії у справах біженців при уряді Королівства.

"Це рішення іспанської влади, згідно з Дублінським Регламентом ЄС, має юридичну силу і діє на всій території країн ЄС, а також Швейцарії, Великобританії, Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейну", - уточнив адвокат.

Він повідомив, що комісія, понад два роки розглядала це питання, і дійшла висновку про політичне переслідування Губіна в Україні в рамках кримінальної справи, яка, за висновком іспанської влади, є сфабрикованою.

"Комісія вважає, що повернення Губіна в Україну призведе до незаконного притягнення його до кримінальної відповідальності і протиправного позбавлення волі", - зазначив адвокат.

Губін підтвердив факт отримання ним політичного притулку в Іспанії, і заявив, що кримінальне переслідування його в Україні є незаконним, а звинувачення на свою адресу він вважає брехливими і сфальсифікованими.

Зараз він проживає в Барселоні і, за його словами, повертатися в Україну найближчим часом не збирається.

"Сподіваюся, що з приходом до влади Володимира Зеленського припиниться правовий безлад, і Україна стане демократичною державою, яка живе за законами, а не за поняттями", - додав Губін.

Нагадаємо, Орджонікідзевський райсуд Харкова 13 квітня 2018 року заочно засудив Губіна до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна за розтрату та службове підроблення. Кримінальну справу було ініційовано в 2016 році нинішнім керівництвом підприємства, яке звернулося до ГПУ з заявою про притягнення Губіна до кримінальної відповідальності, звинувачуючи його в розтраті 23 млн гривень.

За інформацією Держприкордонслужби, Губін 15 лютого 2017 року вилетів у Барселону, і відтоді в країну не повертався.

Він керував ХТЗ з 15 липня 2013 року по 9 березня 2016 року, свій пост покинув за угодою сторін і як відзначали тоді на підприємстві, за період його керівництва на ХТЗ повністю оновлена лінійка тракторів, а отриманий в 2014 році чистий прибуток у розмірі 449,5 млн грн дозволив ХТЗ вийти з процедури банкрутства, в якому він перебував з травня 2007 року.

Посаду гендиректора обійняв Андрій Коваль, а в квітні 2016 року співвласник і президент групи DCH Олександр Ярославський повідомив про придбання контрольного пакету акцій ХТЗ за пропозицією австрійського акціонера Зігфріда Вольфа (на той момент - голова ради директорів російського ВАТ "ГАЗ" і ВАТ "Російські машини", які належать Олегу Дерипасці).

Водночас, за заявою Губіна, власник на ХТЗ змінився не шляхом продажу акцій підприємства, а передаванням корпоративних прав віргінських офшорних компаній кіпрському офшору Rosiland Engineering Limited, пов'язаному з DCH Ярославського, а реальним власником підприємства залишається Дерипаска.

Згідно з річним звітом підприємства, оприлюдненим на його сайті, кінцевим бенефіціаром ХТЗ на сьогодні є Ярославський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram