ГоловнаПолітика

Аваков: один із доказів у справі Марківа - фейковий лист з сайту "Русская весна"

Українця судять в Італії у зв'язку з загибеллю фотографа Роккеллі.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що італійська прокуратура використовує для звинувачення гвардійця Віталія Марківа фейковий лист, узятий з сайту "Русская весна".

Про це йдеться на сайті МВС.

Фото: Arsen Avakon/instagram.com

У 2017 році "Русская весна" опублікувала довідку за підписом в.о. командира військової частини 3066 Національної гвардії України полковника Костянтина Рихтика, в якій містився перелік осіб, котрі нібито перебували разом зі старшим сержантом Марківим у зоні АТО 24 травня 2014 року і були відібрані для дачі свідчення як свідки.

17 травня 2019 року Рихтик виступив в італійському суді міста Павія зі спростуванням цього документа.

"До суду подано фейковий лист з російського пропагандистського ресурсу нібито Національної гвардії України. Ви ще не звикли до цього, вам треба зрозуміти, що це звичайна справа в нашій гібридній війні. Це не жарти - це війна", - сказав Аваков італійським журналістам у перерві судового засідання.

Міністр також підкреслив, що МВС готове забезпечити проведення слідчих дій італійськими правоохоронцями в Слов'янську і переконатися в абсурдності звинувачення, висунутих Марківу.

Аваков додав, що під час активної фази бойових дій на Донбасі італійське посольство офіційно попереджало своїх громадян про небезпеку поїздок до Донбасу, але загиблий журналіст Андреа Роккеллі все одно поїхав на бік бойовиків російських терористів групи Гіркіна.

Нагадаємо, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Нацгвардії ім. Кульчицького Віталія Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою в причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року.

Роккеллі помер від осколкового поранення 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська. З Роккеллі загинув також перекладач Андрій Миронов і був поранений французький стрінгер Вільям Рогульон.

Влада України неодноразово заперечувала причетність до загибелі Роккеллі. Найближчі позиції сил АТО тоді дійсно розміщувалися на горі Карачун, але впродовж доби 24 травня українські силовики не застосовували мінометів у цьому районі. Водночас упродовж останньої доби терористичні групи в Слов'янську неодноразово проводили мінометні обстріли позицій українських силовиків, повідомляла група "Інформаційний опір" (тоді це було основне джерело інформації про АТО).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram