ГоловнаПолітика

Путін спростив отримання громадянства Росії для українців з ОРДЛО

На Донбасі починається роздача російських паспортів.

Путін спростив отримання громадянства Росії для українців з ОРДЛО
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, що дозволяє жителям окремих районів Донецької та Луганської областей отримати громадянство РФ у спрощеному порядку.

Про це йдеться на офіційному сайті Кремля.

"Особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку", - сказано в указі.

Заяви про прийом у громадянство РФ розглядатимуть упродовж 3 місяців від дня подачі. Разом з заявами вони повинні надати низку документів і їх копії, в тому числі документ, що засвідчує особу, з відміткою про реєстрацію за місцем проживання на території відповідного району Донецької або Луганської області України.

Жителі ОРДЛО звільняються від необхідності складати обов'язкові іспити і від вимоги про проживання в Росії понад п'ять років.

Нагадаємо, що чутки про те, що після другого туру виборів в Україні Росія може ввести спрощений порядок надання громадянства для жителів ОРДЛО з'явилися в середині квітня. З досвіду Абхазії і Південної Осетії паспортизація повинна зняти соціальне напруження в окупації - за рахунок можливості вільного виїзду на заробітки в Росію.

Наприкінці 2018 року в Росії прийняли закон, що наділив Путіна правом визначати категорії іноземних громадян і осіб без громадянства, які мають право подати заяву на набуття російського громадянства в спрощеному порядку.

У 2018 році громадянство РФ отримали 83 тис. українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram