ГоловнаПолітика

Савченко зареєструвала перший законопроект після звільнення

Вона пропонує змінити розмір грошової застави партіям, які висунули список кандидатів у депутати.

Савченко зареєструвала перший законопроект після звільнення
Надежда Савченко
Фото: Макс Требухов

Народний депутат Надія Савченко після звільнення з-під варти зареєструвала в парламенті законопроект про зміну закону "Про вибори народних депутатів".

Інформація про це розміщена на сайті Верховної Ради. Текст самого законопроекту поки що відсутній.

Савченко пропонує змінити розмір грошової застави партіям, які висунули список кандидатів у депутати.

Відзначають, що Савченко ініціювала "проект закону про внесення змін до закону "Про вибори народних депутатів України "щодо розміру грошової застави для партій, які висунули виборчий список кандидатів у депутати в загальнодержавному окрузі (№10235)".

Нагадаємо, 15 квітня Надію Савченко та екс-керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана звільнили з-під варти в залі Броварського міськрайонного суду після 13 місяців у СІЗО.

Суд не встиг розглянути клопотання з приводу продовження їм запобіжного заходу, оскільки адвокати заявили велику кількість клопотань. 

Коментуючи рішення суду, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що судова система в Україні "тяжко хвора", але підкреслив, що звільнення Савченко та Рубана з-під варти не означає зняття з них звинувачень.

8 березня 2018 року Володимира Рубана затримали на пункті пропуску при виїзді з "ДНР". У меблях, які він перевозив у своєму автомобілі, знайшли велику кількість зброї. 9 березня йому було висунуто підозру у підготовці масових терактів.

За даними слідства, Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів. Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі буде обстріляно з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента та житлові будинки. Одночасно з цим повинні були підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв убити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутні на засіданні ВР.

22 березня 2018 року після зняття недоторканності в цій самій справі затримали депутата Верховної Ради Надію Савченко.

Їй закидають змову з метою силового захоплення влади (ч.1 ст.109 КК), підготовку до силового захоплення влади (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ч.1. ст.109 КК), підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну і інших політиків (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ст.112 КК), підготовку до теракту (ч.1 ст.14, ч .3 ст.258 КК), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч.1 ст.258-3), незаконне поводження зі зброєю (ч.1 ст.263 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram