ГоловнаПолітика

Рада відмовилася змінити "закон Савченко"

Законопроект кілька разів ставили на голосування, але він не набрав необхідної кількості голосів.

Рада відмовилася змінити "закон Савченко"
Фото: пресс-служба президента

Верховна Рада відмовилася внести зміни до "закону Савченко" (закон про зарахування одного дня попереднього ув'язнення як двох днів у строк основного покарання).

За прийняття в цілому законопроекту №5259 проголосували 209 депутатів з мінімально необхідних 226.

Спікер парламенту Андрій Парубій кілька разів ставив на голосування цей законопроект, але він не набрав необхідної кількості голосів. Отже, законопроект вважається відхиленим.

Початковим варіантом законопроекту було передбачено ввести заборону на застосування "закону Савченко" до засуджених за тяжкі і особливо тяжкі злочини.

До другого читання із законопроекту ця норма була виключена і замість неї депутати запропонували встановити, що "закон Савченко" може застосовуватися, тільки якщо людина попередньо перебувала під вартою понад 12 місяців.

Нагадаємо, закон про зарахування одного дня попереднього ув'язнення як двох днів у строк основного покарання ("закон Савченко") набув чинності в грудні 2015 року. У січні 2016 року, згідно з цим законом, вийшов з в'язниці суддя Ігоря Зварич, якого засудили до 10 років в'язниці за хабарництво. Крім того, суд скинув термін засудженому до 8 років в'язниці Андрію Слюсарчуку, відомому як "доктор Пі", і він вийшов на свободу. У квітні вийшов з в'язниці засуджений за вбивство колишній депутат Верховної Ради Віктор Лозинський, а організатор наймасштабніщої будівельної афери "Еліта-центру" Олександр Волконський (Шахов) вийшов із СІЗО.

До листопада 2016 року за "законом Савченко" були достроково звільнені з місць ув'язнення 8,5 тис. осіб, підлягали звільненню 35 тис. Із вже звільнених осіб 906 вчинили повторні злочини, зокрема 27 вбивств, 21 нанесення тяжких тілесних ушкоджень, 12 зґвалтувань, 670 крадіжок, 172 грабежі, 68 розбоїв, 43 шахрайства і 23 хуліганства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram