ГоловнаПолітика

Пенітенціарна служба підтвердила вихід із в'язниці судді Зварича

Хабарник скористався "законом Савченко"

Пенітенціарна служба підтвердила вихід із в'язниці судді Зварича
Фото: tsn.ua

Державна пенітенціарна служба підтвердила вихід із в'язниці судді Ігоря Зварича, якого у 2011 році засудили до 10 років позбавлення волі за хабарництво. Він скористався так званим "законом Савченко", який зараховує один день у СІЗО за два у в'язниці.

"Зварич самостійно подав клопотання до суду про застосування до нього "закону Савченко", і 30 грудня 2015 року рішенням Оболонського райсуду Києва його звільнили", - повідомила начальник прес-служби Пенітенціарної служби Катерина Денисюк. Враховуючи святкові дні, рішення суду надійшло до Менської виправної колонії (Чернігівська область) тільки 11 січня, і наступного дня ув'язненого Зварича звільнили.

Суд зарахував засудженому 3 роки, проведені в СІЗО під час попереднього ув'язнення, як 6 років основного покарання, і таким чином Зварич відбув свій 10-річний тюремний термін.

Нагадаємо, Зварича затримали 2008 року за отримання хабарів на суму майже мільйон гривень. Під час обшуку у кабінетах і квартирах судді та його 6 колег правоохоронці виявили та вилучили 1 млн доларів і 2 млн гривень. Суддя стверджував, що збирався передати гроші, знайдені в його кабінеті, церкві, щоб допомогти малозабезпеченим, а гроші, знайдені в кабінетах його колег, за словами Зварича, нібито призначалися на ремонт приміщення суду, де він працював.

За словами Зварича, частина грошей потрапила до нього в кабінет як результат традиційного народного обряду "засівання".

"Закон Савченко" названо на честь українського депутата Надії Савченко, яка утримується в російському СІЗО і від імені якої було внесено цю законодавчу ініціативу. Закон підлягає застосуванню до всіх осіб, щодо яких на момент набрання чинності документа набув чинності обвинувальний вирок, покарання за яким не відбуто повністю.

Застосування закону здійснюється за клопотанням засудженого, членів його сім'ї або захисника судами, які виносили зазначені обвинувальні вироки, протягом двох тижнів з моменту отримання відповідного клопотання судом, або за власною ініціативою суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram