ГоловнаПолітика

У суді пояснили, чому Савченко і Рубан вийшли на волю

Захисники підсудних затягували судове засідання.

У суді пояснили, чому Савченко і Рубан вийшли на волю
Фото: ukranews

Броварський райсуд Київської області не встиг розглянути клопотання з приводу продовження запобіжного заходу нардепа Надії Савченко і голови Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана, оскільки адвокати обвинувачених заявили велику кількість клопотань.

Про це LB.ua повідомили в суді.

Засідання було призначено на 9 ранку, але захисники підсудних прибули у суд лише перед 15:00.

Крім того, адвокати (а їх дев'ять) заявили велику кількість клопотань, у тому числі про відведення суддів, для розгляду яких судді щоразу йшли в дорадчу кімнату. Тому суд не встиг розглянути клопотання прокуратури про продовження запобіжного заходу для Савченко і Рубана до півночі 15 квітня.

Адвокат Надії Савченко Дмитро Лойфман у коментарі LB.ua заявив, що сторона захисту використовувала законні способи для заявлення клопотань. У той самий час, на його думку, прокуратура могла подати клопотання про продовження запобіжного заходу раніше - за п'ять днів до його завершення. Він також зазначив, що перебування Савченко та Рубана на волі не вплине на розгляд справи по суті.

Підготовче засідання відкладено на 11:00 7 травня. Справу розглядає колегія суддів у складі Олени Кичинської, Тамари Міхієнкової і Василя Батюка.

Раніше адвокат Рубана Валентин Рибін заявив, що саме 15 квітня Савченко і Рубан можуть вийти на волю.

Захисники Савченко та Рубана вже намагалися застосувати техніку затягування рішень: влітку 2018 року адвокати кілька разів просили відкласти або перенести засідання з різних причин, щоб до моменту судового рішення збіг термін утримання під вартою.

Нагадаємо, 8 березня 2018 року Володимира Рубана затримали на пункті пропуску під час виїзду з "ДНР". У меблях, які він перевозив у своєму автомобілі, знайшли велику кількість зброї. 9 березня йому оголосили про підозру в підготовці масових терактів.

За даними слідства, Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів. Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі будуть обстріляні з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента і житлові будинки. Одночасно з цим мали підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв убити державних діячів і народних депутатів, присутніх на засіданні ВР.

22 березня 2018 року після зняття недоторканності у цій самій справі було затримано депутата Верховної Ради Надію Савченко.

Їй закидають змову з метою силового захоплення влади (ч.1 ст.109 КК), підготовку до силового захоплення влади (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ч.1. ст.109 КК), підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну і інших політиків (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ст.112 КК), підготовку до теракту (ч.1 ст.14, ч.3 ст.258 КК), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч.1 ст.258-3), незаконне поводження зі зброєю (ч.1 ст.263 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram