ГоловнаПолітика

Адвокати Савченко та Рубана не з'явилися на засідання суду

Якщо суд не встигне продовжити запобіжний захід, підозрювані зможуть вийти на свободу після 13 місяців у СІЗО.

Адвокати Савченко та Рубана не з'явилися на засідання суду
Надежда Савченко и Владимир Рубан на заседании суда в Чернигове
Фото: Віра Курико

У понеділок, 15 квітня, в Броварах розпочався суд над нардепом Надією Савченко і головою "Офіцерського корпусу" Володимиром Рубаном, обвинуваченим у тероризмі.

На засідання не з'явилися адвокати підсудних, пославшись на зайнятість на інших слуханнях. Савченко попросила перенести засідання на 12:00, а прокурори клопотали про призначення адвокатів безоплатної правової допомоги, до яких пізніше можуть приєднатися діючі адвокати підсудних. Суд пішов назустріч держобвинуваченню і призначив державних захисників.

На попереднє засідання суду, призначене на 13 квітня, адвокати Савченко та Рубана не прийшли, тому що, за їхніми словами, їх не повідомили про призначення засідання.

Якщо сьогодні суд не продовжить запобіжний захід для підозрюваних, вони зможуть вийти на волю.

Захисники Савченко та Рубана вже намагалися застосувати техніку відтягування рішень: улітку 2018 року адвокати декілька разів просили відкласти або перенести засідання з різних причин, щоб до моменту судового рішення термін утримання під вартою закінчився.

Нагадаємо, 8 березня 2018 року Володимира Рубана затримали на пункті пропуску при виїзді з "ДНР". У меблях, які він перевозив у своєму автомобілі, знайшли велику кількість зброї. 9 березня йому висунули підозру в підготовці масових терактів.

За даними слідства, Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів. Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі обстріляють із гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента та житлових будинків. Одночасно з цим повинні були підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв вбити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутні на засіданні ВР.

22 березня 2018 року після скасування недоторканності в цій самій справі було затримано депутата Верховної Ради Надію Савченко.

Їй закидають змову з метою силового захоплення влади (ч. 1 ст. 109 КК), підготовку до силового захоплення влади (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1. ст. 109 КК), підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну і інших політиків (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 КК), підготовку до теракту (ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 КК), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч.1 ст. 258-3), незаконне поводження зі зброєю (ч. 1 ст. 263 КК).

2 серпня 2018 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що досудове розслідування у справі Савченко-Рубана завершено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram