ГоловнаПолітика

​Порошенко і Данилюк обмінялися звинуваченнями через ПриватБанк

Президент побачив у колишнього міністра конфлікт інтересів.

​Порошенко і Данилюк обмінялися звинуваченнями через ПриватБанк
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко і колишній міністр фінансів Олександр Данилюк влаштували перепалку щодо ПриватБанку в ефірі телеканалу ICTV.

Вона почалася зі слів Порошенка про те, що у Данилюка може бути конфлікт інтересів у зв'язку з його роботою в штабі кандидата в президенти Володимира Зеленського.

"Пан Данилюк, коли готувався позов до Лондонського суду, де-факто забезпечував позицію України, захист інтересів держави в Лондонському суді проти Коломойського. А на сьогодні, коли звільнився, перейшов у штаб, де одним з керівників працює Андрій Богдан, який представляє Коломойського в суді проти України і представляє Зеленського в штабі. В юриспруденції це називається конфліктом інтересів. Конфлікт інтересів означає злочин, тому що ви, володіючи засекреченою інформацією про позицію держави, пішли працювати в штаб, де працює пан Богдан, який представляє Коломойського", - сказав Порошенко.

Данилюк відповів, що інформація про ПриватБанк не є секретною і у зв'язку зі звинуваченнями Порошенка нагадав про конфлікт з генпрокурором Юрієм Луценком у грудні 2017 року.

"Я не хотів коментувати, але змушений. Згадайте ситуацію, коли був позов до Лондонського суду, у нас була розмова щодо цього. І я вам говорив, що мене дуже хвилює ваша особиста позиція і позиція генерального прокурора Юрія Луценка, який заважав мені як міністру, керівництву ПриватБанку захищати позиції України в Лондонському суді", - сказав Данилюк.

За його словами, ця розмова призвела до публічної вимоги відставки Луценка.

"Ви мене дуже наполегливо просили поділитися всією інформацією щодо Лондонського суду з людиною, яка перед цим зустрічалася з Ігорем Валерійовичем Коломойським в Амстердамі. І я вважав, що це не є позиція президента, який захищає інтереси країни. У мене насправді дуже багато питань щодо того часу і хто чиї інтереси захищав", - сказав Данилюк.

Він запевнив, що працював в інтересах держави з першого до останнього дня на держслужбі.

Президент у відповідь закликав Данилюка вийти зі штабу Зеленського.

"Я стверджую: правова позиція, яка передана від імені держави до Лондонського суду - це абсолютна таємниця. Я не знаю і не маю права знати цю правову позицію, ніколи її не чув, тому що це порушення закону. А пан Данилюк знає, і сьогодні він працює в штабі, де працюють люди Коломойського", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, Данилюк був міністром фінансів у 2016-2018 роках та звільнився через ситуацію у Державній фіскальній службі, де тоді був "напівлегітимний і повністю керований" Гройсманом керівник Мирослав Продан. Перед своєю відставкою з посади Данилюк виступив у Верховній Раді з розгромною промовою, звинувативши державні органи в корупції і круговій поруці.

За словами нардепа Сергія Лещенка, у разі перемоги Зеленського на виборах Данилюк може очолити Міністерство закордонних справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram