ГоловнаПолітика

Слідчі перевіряють можливу загибель в Сирії екс-беркутівця, підозрюваного у розстрілах Майдану

У 2015 році Руслан Горбик отримав громадянство Російської Федерації.

Слідчі перевіряють можливу загибель в Сирії екс-беркутівця, підозрюваного у розстрілах Майдану
Колонна российских гибридных войск, подразделения ЧВК «Вагнера» и ССО РФ. Снимок сделан 5-6 октября 2017 года в окрестностях Эль
Фото: infonapalm.org

Підозрюваний у розстрілах Майдану екс-беркутівець так званої "Чорної роти" Руслан Горбик, який наприкінці лютого 2014-го виїхав до Росії і був оголошений в розшук, міг загинути в Сирії, на службі у ПВК "Вагнера". Зараз цю інформацію перевіряє слідство, передає Громадське.

У 2015 році Руслан Горбик отримав громадянство Російської Федерації. Його мати, Надія Горбик, розповіла, що там він працював спочатку масажистом, а потім влаштувався в поліцію. У лютому 2018 року рідним повідомили про його смерть, не вказавши обставин. Поховали Горбика в рідному селищі Лучинець Вінницької області, тіло рідним передавали на кордоні з Росією в Харківській області.

Після смерті Руслана Горбика слідчим ГПУ надходила інформація від жителів Вінницької області про те, що колишній беркутівець міг загинути в Сирії під час операції за участю приватної військової компанії "Вагнера".

Найманці компанії залучалися до війни на Донбасі, а останнім часом беруть участь у війні в Сирії. Слідчі перевіряють цю версію. Натомість рідні Горбика кажуть, що про його службу найманцем нічого не знали. У спілкуванні чоловік був прихованим, тільки зазначав, що не винен у розстрілах.

За словами однокласника екс-беркутівця Артура Матієка, виїхати Горбику допоміг "тренер беркутівців".

У розстрілах Майдану підозри оголошено 26 екс-беркутівцям з так званої "Чорної роти". На лаву підсудних потрапили тільки п'ять з них - це Сергій Тамтура, Олександр Маринченко, Павло Аброськін, Сергій Зінченко і Олег Янішевський.

Глава спецроти Дмитро Садовник втік до Росії восени 2014-го, ще 20 беркутівців - наприкінці лютого. 16 з них перебувають на території Російської Федерації, 4 - в анексованому Криму. Частині з них вдалося отримати російське громадянство, частині - притулок. Видавати їх на прохання української прокуратури Росія відмовляється.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram