ГоловнаПолітика

Клиха відправили до Челябінська «на планове лікування»

Раніше політв'язень у РФ українець підозрював у себе рак шкіри, але діагноз не підтвердився.

Клиха відправили до Челябінська «на планове лікування»
Станислав Клых
Фото: 112.ua

Українського політв'язня у Росії Станіслава Клиха переведено до Челябінська «на планове лікування».

Про це заявила російська правозахисниця Тетяна Щур, передає Укрінформ.

«Станіслав Клих перебуває на плановому лікуванні в Ліу-3 (лікувально-виправної установи - ред.) В Челябінську. Туди він був направлений з Магнітогорської тюремної психоневрологічної клініки, де відмовився від лікування. Ставлення в Ліу-3 йому в минулий раз сподобалося. Але це за контрастом з в'язницею і ОПЛ (обласна психіатрична лікарня в Магнітогорську - ред.)», - розповіла Щур.

Вона уточнила, що зараз немає можливості направити до Клиха адвоката правозахисної організації, оскільки той зайнятий іншим процесом на виїзді. Однак, на думку Тетяни Щур, зараз слушний час, щоб український омбудсмен Людмила Денісова зробила запит своїй колезі в РФ і та направила до Клиха представників челябінської Громадської спостережної комісії.

«Тоді отримали б картинку, як було з Кольченком після відвідування ОНК», - резюмує Щур.

У січні Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова повідомила, що російські лікарі не підтвердили діагноз "рак шкіри", який підозрював у себе політв'язень Станіслав Клих.

Нагадаємо, Клих перебував у психлікарні Магнітогорська з кінця червня. Сам він заявляв, що згоди на госпіталізацію не давав. 7 серпня українського політв'язня повернули в колонію.

У травні 2016 року верховний суд Чечні засудив Станіслава Клиха і Миколу Карпюка до 20 і 22,5 років ув'язнення в колонії суворого режиму нібито за участь в банді, вбивство і замах на вбивство російських військовослужбовців. За версією російського слідства, Клих і Карпюк під час Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ.

Міністерство юстиції України неодноразово направляло РФ запити про передання Карпюка і Клиха.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram