ГоловнаПолітика

Нотаріальна палата анонсувала страйк 25 лютого

До акції протесту не залучають державних нотаріусів, що ведуть прийом громадян, і деяких приватників.

Нотаріальна палата анонсувала страйк 25 лютого
Фото: megaobzor.com

Нотаріальна палата оголосила страйк нотаріусів в понеділок, 25 лютого, в знак протесту проти дій Міністерства юстиції. У палаті заявляють, що в професійній діяльності нотаріусів склалася "критична ситуація, пов'язана зі змінами в сфері державної реєстрації".

Організатори акції наголошують, що їх протест не має політичного підтексту, а метою є "усунення штучних перешкод у здійсненні нотаріальної діяльності". Нотаріальна палата пропонує всім нотаріусам провести одноденний страйк і розмістити на дверях офісів оголошення про тимчасове припинення роботи. Акція не торкнеться державних нотаріусів, які в цей день будуть вести прийом громадян, а також приватних нотаріусів, які працюють в округах, де здійснює діяльність менш ніж два нотаріуси.

Глава Нотаріальної палати Володимир Марченко також опублікував відкритий лист до міністра юстиції Павла Петренка з проханням не заважати акції нотаріусів 25 лютого.

Серед вимог нотаріусів - відновлення доступу до державних реєстрів для нотаріусів, термін блокування доступу у яких закінчився, без проходження ними не передбаченого законодавством тестування, а також зупинка експерименту із запровадження додаткового іспиту для нотаріусів.

Нотаріальна палата просить міністра юстиції припинити застосування тимчасового блокування доступу нотаріусів до державних реєстрів за технічні помилки та недоліки програмного забезпечення, встановити чіткі критерії і процедури проведення моніторингу та камеральних перевірок і встановити чітку диференціацію санкцій за порушення у сфері державної реєстрації, з урахуванням характеру порушення.

Чи пройде акція протесту в Києві або й в інших регіонах теж, не повідомляється.

Нагадаємо, Міністерство юстиції на технічному рівні впровадило механізм, який не дозволить реєстратору здійснювати реєстраційні дії за межами своєї області і таким чином порушувати закон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram