ГоловнаПолітика

Глава МЗС Угорщини звинуватив український парламент у підіграванні "екстремістам"

"Українська політика опустилася на дивовижну глибину".

Глава МЗС Угорщини звинуватив український парламент у підіграванні "екстремістам"
Министр иностранных дел Венгрии Пейтер Сийярто
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що український парламент грає на руку "екстремістам" в питанні угорської громади Закарпаття.

"Київський парламент грає на руку тим екстремістам, які розмістили особисті дані сотень закарпатських угорців [на сайті "Миротворець"], адже громадян з подвійним громадянством неможливо ідентифікувати, спираючись тільки на відкриті джерела", - цитує "Інтерфакс-Україна" Сіярто з посиланням на прес-службу МЗС Угорщини.

Угорський міністр також здивований тим, що уряд України не засудив і не висловив протест проти появи петиції на сайті Верховної Ради України, де згадується необхідність депортації закарпатських угорців.

За словами глави угорської дипломатії, українські законодавці нагадують своїми пропозиціями "часи темних диктатур, якщо хочуть змінити етнічний склад жителів Берегова, заселяючи його українцями і зменшуючи пропорцію угорського населення".

Сіярто заявив, що "українська політика опустилася на дивовижну глибину" і запевнив закарпатських угорців, що вони й надалі можуть розраховувати на допомогу "материнської держави".

Нагадаємо, що між Україною і Угорщиною другий рік триває конфлікт через угорську меншину на Закарпатті. Рік тому офіційний Будапешт обурився українським законом Про освіту, побачивши в ньому утиск прав закарпатських угорців.

У вересні 2018 року відносини загострилися ще більше після того, як в інтернеті з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти і просять тримати це в таємниці. Глава МЗС Угорщини заявив, що все, що відбувається на відео, законно і відповідає міжнародним нормам.

Після цього сайт "Миротворець" опублікував список із 313 закарпатців - власників угорських паспортів, які є держслужбовцями та чиновниками місцевого самоврядування. У списку "Миротворця" ці люди з'явилися за те, що "присягнули на вірність Угорщині", перебуваючи на державній службі та в органах місцевого самоврядування. У базу сайту також потрапив глава МЗС Петер Сіярто.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram