ГоловнаПолітика

Більшість українців не готові платити за поліпшення якості державної медицини, - дослідження

При цьому вони воліють мати офіційне працевлаштування, навіть за умови отримання меншої заробітної плати.

Більшість українців не готові платити за поліпшення якості державної медицини, - дослідження
Фото: Макс Левин

Більшість українців виступає за безкоштовну освіту і медицину, офіційне працевлаштування. Про це під час презентації результатів всеукраїнського соціологічного дослідження "Ставлення українців до соціал-демократії" заявив керівник міжнародних програм Інституту Горшеніна Дмитро Остроушко, передає кореспондент LB.ua.

«На сьогодні більшість українців вважає, що освіта й охорона здоров'я повинні бути безкоштовними, а пенсійна система - солідарною або змішаною. Понад половина респондентів відповіли, що не готові платити вищі податки в разі поліпшення якості державної медицини, освіти і соціальних послуг», - заявив він.

За його словами, фокус-групові дослідження показали, що така позиція людей обумовлена, перш за все, недовірою українців до держави, а також тим, що вони не вірять в ефективний розподіл цих коштів владою.

«У цьому контексті несподіваним є такий результат опитування: понад половина українців воліє мати офіційне працевлаштування, навіть за умови отримання меншої заробітної плати», - підкреслив він.

"Тож дані, отримані протягом дослідження, свідчать про критичну необхідність підвищити в Україні рівень політичної культури населення, адже від цього вирішальною мірою залежить процес демократизації політичної системи в державі та побудова ефективного громадянського суспільства. Але, очевидно, це все виявиться малоефективним за відсутності прогресу в питанні подолання корупції серед чиновників і політиків, а також прозорої і зрозумілої системи, яка дозволила б громадянам бачити, на що йдуть їхні податки", - підсумував Остроушко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram