ГоловнаПолітика

Рада запланувала встановлення нової системи голосування з ID-картками і сенсорними екранами

Присутність депутатів контролюватиметься за допомогою відеоспостереження.

Рада запланувала встановлення нової системи голосування з ID-картками і сенсорними екранами
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада планує встановити нову систему голосування з ID-картками і сенсорними екранами.

У системі держзакупівель ProZorro повідомляється, що 12 жовтня Управління справами Верховної Ради оголосило тендер на розробку проектно-кошторисної документації для ремонту залу пленарних засідань парламенту з заміною системи електронного голосування очікуваною вартістю 5,7 млн гривень.

Передбачають, що нове робоче місце депутата має складатися з модуля з кнопками для голосування, модуля безконтактного зчитування ID-картки, кольорового сенсорного екрану з діагоналлю від 10" до 12" з можливістю голосування з нього, всіх видів запису під час виступу, мікрофона, гучномовця, пристрою для синхронного перекладу, модуля підзарядки всіх типів персональних мобільних пристроїв і електронної таблички з ініціалами депутата.

Під час проектування повинні бути враховані такі сервіси, як візуальний контроль перебування депутатів на робочому місці за допомогою відеоспостереження, а також забезпечення функції персонального голосування з використанням ID-картки.

Детальніше про плани Верховної Ради читайте в інтерв'ю управляючого справами Петра Боднаря.

Також передбачається заміна столів і сидінь на робочих місцях депутатів, урядової і гостьової ложі, а також на місці президента. Зокрема, планують замінити крісло президента.

Тендерні пропозиції можна подавати до 29 жовтня, початок аукціону - 30 жовтня. Переможець тендеру повинен буде підготувати документацію до 20 грудня.

Нагадаємо, що у Верховній Раді ще в 2008 році встановили систему голосування, яка передбачає голосування за допомогою сенсорної кнопки, але її так і не ввели в експлуатацію. Під час тестування виявилася можливість обдурити її за допомогою телефону або зубочистки. Колишній спікер Володимир Рибак стверджував, що ця система, хоч і не пропрацювала жодного дня, вже віджила своє.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram