ГоловнаПолітика

Клімкін категорично проти легалізації подвійного громадянства з Росією

Всі випадки отримання російського громадянства повинні розслідуватися українськими спецслужбами.

Клімкін категорично проти легалізації подвійного громадянства з Росією
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Павло Клімкін виступає категорично проти легалізації подвійного громадянства з Російською Федерацією.

Про це глава українського зовнішньополітичного відомства сказав в ефірі телеканалу "UA Харків".

"Я вважаю, що нам потрібен новий закон про громадянство, але хочу відразу сказати, і дуже добре, що це пролунає тут, у Харкові, - за будь-яких інноваційних ідей, які нам потрібно обговорювати не тільки в нашому політикумі, а, насамперед, в громадській дискусії, я категорично заперечую і категорично проти, проти будь-яких навіть ідей чи думок, проти легалізації подвійного громадянства з Росією, з агресором", - цитує Клімкіна агентство УНІАН.

У зв'язку з цим він зазначив, що всі випадки отримання російського громадянства повинні розслідуватися українськими спецслужбами. Також міністр додав, що неможливо дізнатися, скільки українців отримали громадянство РФ.

"На жаль, ми не можемо отримати від Росії таку статистику. Росія буде нею маніпулювати. Росія буде намагатися перетягнути наших громадян, і про це треба також попередити всіх, але я дуже сподіваюся, і якщо хочете, це мій заклик для всіх - не йдіть до того, оскільки подивіться, що реально відбувається в Росії, що це за країна, що це за суспільство за ментальністю, за пропагандою, за всім, що там відбувається", - сказав Клімкін.

Водночас, він упевнений, що Росія продовжуватиме надавати українцям своє громадянство. Також міністр зазначив, що готовий обговорювати питання введення кримінальної відповідальності для тих громадян, які отримали російське громадянство, додавши, що проти введення кримінальної відповідальності для тих громадян, які набули громадянство інших країн, не Росії.

"Про Росію і про набуття прихованого російського громадянства як країни-агресора я готовий абсолютно таку можливість розглядати. Я вважаю, що це ідея, яка повинна обговорюватися і яка має сенс. Що стосується інших, я вважаю, що така кримінальна відповідальність і звинувачення всіх тих, хто набув такого громадянства, не є найкращою опцією", - сказав він.

Раніше Павло Клімкін заявив, що в Україні назріла необхідність дискусії з питання подвійного громадянства.

"Всі ми прекрасно розуміємо, що в Україні десятки або навіть сотні тисяч людей мають паспорти сусідніх країн. І це не тільки етнічні угорці. Думаю, варто провести дискусію про ставлення держави до цієї численної групи співвітчизників", - написав глава МЗС у своїй статті для "ЄвроПравди".

Нагадаємо, у вересні між Києвом і Будапештом виник скандал через відео, на якому громадяни України отримують угорське громадянство. Клімкін пригрозив вислати угорського консула, якщо відео виявиться не фейковим.

Угорщина вважає намір України вислати консула недружнім і ризикованим кроком. Також Угорщина допускає, що вживатиме заходів щодо уповільнення євроінтеграції України у зв'язку з конфліктом.

Минулого року прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан запропонував президенту Петру Порошенку узаконити подвійне громадянство для етнічних угорців. Раніше він порушував це питання в 2014 році.

Офіційно в Україні подвійного громадянства немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram