ГоловнаПолітика

Російська влада приховує аварію з газовими турбінами "Siemens" в окупованому Криму, - МінТОТ

В одному з виробничих приміщень споруджуваної ТЕС виявлено ознаки руйнування даху.

Окупаційна влада Криму приховує аварію з газовими турбінами "Siemens", завезеними на півострів, порушуючи міжнародні санкції. Про це повідомляє прес-служба Міністерства тимчасово окупованих територій.

30 серпня були виявлені ознаки руйнування даху одного з виробничих приміщень Балаклавської ТЕС, яка будується поблизу Севастополя.

"Ділянка покрівлі даху розмірами 10х20 метрів прогоріла, про що свідчить зовнішній вигляд зруйнованої покрівлі і характерне задимлення", - йдеться у повідомленні.

У постраждалому приміщенні встановлено газові турбіни, які Росія імпортувала, порушуючи міжнародні санкції.

"Саме аварія стала причиною перенесення, вже втретє, запуску цієї ТЕС в експлуатацію, а також обмеження енергопостачання на території АР Крим", - заявили в Міністерстві.

Повідомляється, що за наявною інформацією, зазначена аварія сталася через порушення інженерних і будівельних норм персоналом ТЕС, а виробник не надав своїх фахівців для налагодження і запуску обладнання.

"Будівництво ТЕС здійснюється компанією "Технопромекспорт" російської державної корпорації "Ростех", яка перебуває під українськими та міжнародними санкціями", - кажуть у відомстві.

Природний газ, який планується використовувати для виробництва електричної енергії Російською Федерацією, незаконно видобувається з родовищ на українському шельфі Чорного моря за допомогою плавучих бурових установок. Останні дані про роботу установок зафіксовані технічними засобами восени цього року, зокрема активність плавучої бурової установки "Сиваш" 22 вересня, "Таврида" 29 вересня, "Петро Годованець" 2 жовтня.

Нагадаємо, в липні 2017 року Siemens подав позови проти причетних до постачання його турбін в окупований Крим. Відповідачами за позовом є ВАТ "ВО "Технопромекспорт", ТОВ "ВО "Технопромекспорт" і ТОВ "Сіменс технології газових турбін" (спільне підприємство Siemens і російської компанії "Силові машини").

В німецькому концерні стверджують, що отримали з надійних джерел інформацію про те, що принаймні дві з чотирьох газотурбінних установок, які були поставлені для проекту в Тамані, опинилися в Криму. Як заявляє Siemens, такий розвиток подій є очевидним порушенням контрактів, що забороняють клієнту постачати устаткування на півострів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram