ГоловнаПолітика

В'ятрович: Польща досі спілкується з Україною 2013 року, а її вже немає

"У результаті цієї кризи, яку ми, безперечно, переживемо, відносини стануть більш серйозними".

В'ятрович: Польща досі спілкується з Україною 2013 року, а її вже немає
Владимир Вятрович
Фото: Макс Левин

Україна протягом 25 років коригувала свою історію під уподобання сусідніх держав, і ті не звикли, що ситуація кардинально змінилася.

Таку думку озвучив Володимир В'ятрович на круглому столі в Інституті Горшеніна, присвяченому темі українсько-польських відносин.

За словами історика, Польща досі спілкується з Україною 2013 року, якої вже немає. Україна стала суб'єктом у питаннях історичної пам'яті, але цього польське керівництво, на думку В'ятровича, ще не усвідомлює.

"Дійсно дивно, що голова зовнішньополітичного відомства робить у щоденному режимі заяви, які більше пасували б учителю історії, тому що він (Вітольд Ващиковський, - ред.) говорить майже виключно про історію. Дивні спроби пов'язати нинішні українсько-польські відносини з інтерпретаціями українцями власної історії. Ще дивніше звучать його погрози, що буде заборонено в'їзд на територію Польщі посадових осіб України (серед яких є і я), які нібито перешкоджають ушануванню поляків на території Ук раїни, хоча єдине, чого вимагають від польських партнерів - це дотримуватися українського законодавства на українській території", - сказав В'ятрович.

Історик зазначив, що за останні 25 років у питаннях історичної пам'яті - наприклад, установлення пам'ятників - можна було діяти так, нібито Української держави не існує. Зараз це не так, що викликає нерозуміння з боку сусідніх країн.

"У результаті цієї кризи, яку ми, безперечно, переживемо, відносини стануть більш серйозними. З одного боку, я переконаний, польські колеги зрозуміють, що вони мають справу із суб'єктом, на якого варто зважати. З іншого боку, мине інфантильність, присутня в українських політиків. Вони говорили про Польщу як про адвоката України в Європі, нібито поляки зобов'язані нас завжди захищати", - висловився В'ятрович.

Історик додав, що одним з найбільших досягнень співпраці польського та українського інститутів національної пам'яті є Польсько-український форум істориків, шосте засідання якого заплановане на березень 2018 року на території Польщі.

Упевненості в тому, чи відбудеться цей захід, ще немає, але в українському Інституті національної пам'яті будуть докладати максимум зусиль для його реалізації, заявив В'ятрович.

Нагадаємо, журналіст Віталій Портников на круглому столі заявив, що загострення українсько-польських відносин наразі не є загрозливим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram