ГоловнаПолітика

Загострення українсько-польських відносин наразі не є загрозливим, - Портников

"Польща, незважаючи на всі претензії, залишається стратегічно зацікавленою в нашому розвитку".

Загострення українсько-польських відносин наразі не є загрозливим, - Портников
Виталий Портников
Фото: Макс Левин

Загострення українсько-польських відносин наразі не є загрозливим.

Таку думку висловив журналіст Віталій Портников, голова української частини Форуму партнерства з Польщею на круглому столі в Інституту Горшеніна, присвяченому загостренню українсько-польських відносин.

Він сказав, що після 2014 року країни-сусіди бачать Україну по-іншому. Це сталося через те, що Україна стала суб'єктом власної політики, яким раніше вона не була.

Після Революції гідності Україна почала будувати відносини з великими державами самостійно, вважає експерт. "Я маю на увазі тут і США, і загалом Євросоюз, і Росію, і Німеччину. Це різні відносини. З США у нас відносини союзницької підтримки. З Росією у нас відносини воюючої держави з державою, яка окупувала частину території. Але це самостійні відносини. Це не відносини сателіта Москви з іншими країнами, як це було насправді до перемоги Майдану", - сказав Портников.

За словами експерта, тільки після Майдану Україна стала суб'єктом і у сфері власної історичної пам'яті. Політика в цьому питанні не повинна бути сталою, вона може згодом коригуватися. На неї можуть впливати внутрішньополітичні процеси. Наприклад, те, які політичні сили домінують у країні, або актуальні політичні обставини, адже історична пам'ять під час війни відрізняється від пам'яті за часів миру.

"Фокус у тому, що для нас це нормально, а для наших сусідів ми досі залишаємося радянською республікою. Я завжди наводжу такий приклад: у Польщі немає жодних проблем з історичною пам'яттю в Білорусі, яка досі живе в радянській парадигмі, але є проблеми з Литвою вже 25 років поспіль. Я вважаю, що цього не потрібно боятися. Ба більше, на мою думку, Польща має повне право на власне трактування історичної пам'яті і на своє ставлення до української політики", - заявив Портников.

У Європі є країни, де теж різні погляди на минуле: Великобританія і Ірландія, Франція і Німеччина. Проте вони перебувають у тісних взаєминах, додав експерт. Наприклад, президент Ірландії вперше відвідав Лондон майже через століття після проголошення Ірландією незалежності. За словами Портникова, ірландці і британці не менш близькі з погляду історії та минулого, ніж українці та поляки.

"Для мене є тільки одна червона лінія. Це коли наші сусіди, які є нашими стратегічними союзниками і друзями, незважаючи на всі історичні проблеми, які, очевидно, між українцями і поляками були, стають союзниками наших ворогів. Коли Польща виступає з політичними заявами або робить якісь «чорні списки», а ми у відповідь теж «чорні списки» - це одна історія. А російські танки - це зовсім інша історія. Я не хотів би, щоб наші сусіди - країни Центральної чи Східної Європи - були союзниками країни, яка готова знищити Україну. Але цього я поки що не бачу. Я вважаю, що Польща, незважаючи на всі її претензії, пов'язані з незвичністю бачення України як самостійного суб'єкта, залишається стратегічно країною, зацікавленою в нашому розвитку", - сказав Портников.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram