ГоловнаПолітика

У декларації саміту Східного партнерства не буде "плану Маршалла для України"

Програма фінансової допомоги Україні втрачає підтримку.

У декларації саміту Східного партнерства не буде "плану Маршалла для України"
Фото: Макс Левин

У декларації листопадового саміту Східного партнерства не буде згадки про "план Маршалла для України".

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на проект підсумкової заяви саміту, який затвердили в Брюсселі. Він складається із 30 докладно розписаних пунктів, де немає ані слова про існування ідеї нової програми допомоги Україні.

26 жовтня на форумі Східного партнерства в Таллінні порушували тему "плану Маршалла", але єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоханнес Хан сказав, що в Єврокомісії ця ідея викликає сумнів.

"Зараз усі й усюди говорять про "план Маршалла", є план для Африки, для України, ще для когось. Можна говорити, що є інфляція "плану Маршалла", - цитує видання Хана.

Нагадаємо, що депутат литовського Сейму Андрюс Кубілюс у червні 2017 року говорив, що довгостроковий план підтримки України (так званий "план Маршалла для України") представлять у листопаді на цьому саміті.

У липні на саміті Україна - ЄС у Києві Порошенко обговорював довгостроковий план підтримки України з головою Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером і президентом Європейської Ради Дональдом Туском.

Однак у жовтні перший заступник керуючого директора Міжнародного валютного фонду Девід Ліптон заявив, що ніколи не чув про цю програму. Він сказав, що якби така підготовка дійсно велася, він знав би про це.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram