ГоловнаПолітика

Україна проголосує за кандидатуру литовця Зінгеріса на виборах президента ПАРЄ (оновлено)

Представник Кіпру українську делегацію не влаштовує.

Україна проголосує за кандидатуру литовця Зінгеріса на виборах президента ПАРЄ (оновлено)
Эмануэлис Зингерис
Фото: http://nr2.lt/

Українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) підтримає кандидатуру литовця Емануеліса Зінгеріса на виборах президента ПАРЄ.

Про це заявив член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Там дві кандидатури: Емануеліс Зінгеріс із Литви і Стела Кіріакідес з Кіпру. Я особисто і більшість української делегації будемо підтримувати Емануеліса Зінгеріса, тому що ми знаємо його тверду проукраїнську позицію і позицію засудження агресора - Російської Федерації. Крім того, ми прекрасно розуміємо, що Литва розуміє, з ким має справу, на відміну від деяких інших країн, наприклад Кіпру", - сказав він.

Гончаренко нагадав, що президента ПАРЄ буде обрано лише на три місяці, в січні будуть нові вибори.

Вибори президента асамблеї відбудуться в понеділок, обидва претенденти є членами Європейської народної партії.

Оновлення. Член української делегації Леонід Ємець у фейсбуці пише, що група Європейської народної партії в ПАРЄ під час голосування визначила своїм кандидатом у президенти асамблеї Емануеля Зінгеріса, але його конкурентка відмовилася знімати свою кандидатуру.

"Але не все так просто, кіпріотка відмовилася зняти свою кандидатуру, і це означає, що на голосування сесії підуть дві кандидатури. Одна від групи (Зінгеріс) і кіпріотка (як самостійний кандидат). Це може призвести до того, що якщо переможе не висуванець групи - це призведе до того, що буде зламано основну традицію ПАРЄ, квотний принцип представництва груп", - зазначив він.

Нагадаємо, 6 жовтня президент ПАРЄ Педро Аграмунт подав у відставку.

Нагадаємо, президент ПАРЄ Педро Аграмунт, який цього року літав у Сирію до Ассада на російському урядовому літаку, напередодні добровільно подав у відставку. Він залишиться в ПАРЄ як член іспанської делегації.

У квітні після поїздки Аграмунта в Сирію разом з делегацією російських парламентаріїв було досягнуто домовленості про його відставку. Однак цієї домовленості не було дотримано. Голова асамблеї не оголосив про дату своєї відставки, а лише висловив готовність піти з посади, а 29 травня приїхав до Праги для головування на засіданні Бюро ПАРЄ.

26 червня група Європейської народної партії в Парламентській асамблеї Ради Європи, яку представляє Аграмунт, оголосила йому недовіру. Наступного дня Парламентська асамблея Ради Європи внесла до свого регламенту процедуру імпічменту президента, що відкрило можливість для відставки Аграмунта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram