ГоловнаПолітика

ПАРЄ призначила дебати з приводу українського закону про освіту

Тема обговорення - "Серйозна перешкода для викладання рідних мов національних меншин".

ПАРЄ призначила дебати з приводу українського закону про освіту

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) 12 жовтня проведе термінові дебати про мовні норми українського закону "Про освіту".

Про це йдеться в порядку денному сесійного тижня.

Дебати названо "Новий український закон про освіту: серйозна перешкода для викладання рідних мов національних меншин". Доповідач поки невідомий.

Засідання заплановано на 10:00 за місцевим часом.

Виступити на дебатах уже записалися шестеро представників Румунії, по одному від Франції та Угорщини та чотири члени української делегації (Володимир Ар'єв, Борислав Береза, Владислав Голуб та Ірина Геращенко).

Нагадаємо, запит на проведення термінових дебатів з приводу закону "Про освіту" ініціював голова румунської делегації Тітус Корлецян. Запит підтримали понад 20 парламентаріїв з Румунії, Угорщини, Болгарії, Молдови, Італії, Німеччини, Швейцарії, Великобританії.

5 вересня Верховна Рада 255 голосами прийняла закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови в сфері освіти. 28 вересня закон набув чинності.

Закон передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест через цю норму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram